Michael Jackson - Leaving Neverland

Šokantno (opet) o Jacksonu – konačna istina ili još jedno ‘lešinarenje’?

Brbljaonica Muzika - svijet Show Time

Kralj popa je umro prije 10 godina, a još ne prestaje fama oko njegovog privatnog života i pitanja je li bio i još jeste žrtva svoje prevelike slave (čitaj: bogatstva) ili predator kojeg treba prezirati?

Novo uzbuđenje donosi novi dokumentarac ”Leaving Neverland”, koji je premijerno prikazan prošloga mjeseca na Sundance Festivalu, a HBO će ga iz dva dijela (jer traje 4 sata) emitirati 6. i 7. 3. 2019.

Film se bazira na svjedočanstvima dva dječaka koji su tokom 1990-ih boravili na Jacksonovom imanju Neverland. Wade Robson, tada sedmogodišnjak, danas ima 36 godina, dok je James Safechuck tri godine stariji i u dokumentarcu govore o zlostavljanju koje se događalo na ranču, uz detalje poput Safechuckovog svjedočenja kako mu je Jackson kupovao nekoliko komada nakita dok je bio dijete, priredio i ‘lažno vjenčanje’, a navodi i postojanje nekolicine soba na Jacksonovom ranču na kojemu se zlostavljanje odvijalo.

Nakon što je službeni trailer dokumentarca sinoć postavljen na You Tubeu, već je zabilježeno blizu 400.000 pregleda, ali je zanimljivo – uz nekoliko hiljada ‘dislajkova’, višestruko više od lajkova, te jako veliki broj komentara da je riječ o lažnim svjedočanstvima.

U jednom dosta opširnom, kojeg je napisao očito upućeni insider, autor podsjeća da su oba svjedoka iz dokumentarca još davno podnijeli tužbeni zahtjev težak milione dolara, prije bilo čega drugog (i njihov slučaj odbijen na sudu), da su u filmu rekli da nikada nisu htjeli novac, a sakrili činjenicu da su pokušali prodati prava na knjigu prije 2012. godine, te navodi još niz kontradikcija uz zaključak da reditelj dokumentarca Dan Reed nikada nije ni pokušao razgovarati sa drugima koji su provodili vrijeme u Neverlandu.

Još je nekoliko vrlo argumentiranih i dokumentiranih komentara ispod videa, a svi se uglavnom svode na tvrdnju o ”lešinarenju”, pokušajima da se izvuče novac od ogromnog naslijeđa koje je ostavio iza sebe Michael Jackson.

Sve je jasnije ako navedemo da je Forbes 2016. objavio da je samo te godine zarada od muzike Micheala Jacksona bila najveća ikada među muzičkim zvijezdama – 825 miliona dolara! Od smrti pop zvijezde pa do 2018. prihod od prodaje Jacksonovih albuma iznosi 2,4 milijarde dolara.

Primamljiv je to plijen za dolarske predatore.

Dodajmo još informaciju da je, uz najavu TV premijere filma ”Leaving Neverland”, Jacksonov nećak pokrenuo crowdfunding kampanju kako bi napravio dokumentarac kojim bi dokazao da su optužbe lažne.

Sve u svemu, podiglo se dovoljno prašine (i besplatne reklame) da HBO može računati na ogromnu gledanost 6. i 7. marta, što već donosi puno novca, a dio sigurno pripada akterima filma.

1 razmišljanje na “Šokantno (opet) o Jacksonu – konačna istina ili još jedno ‘lešinarenje’?

Komentari su zatvoreni.