Bruce Dickinson - Riper

Bruce Dickinson & Pipsi: knjige koje treba imat’ – i čitat’!

Čitam Cooltura

Prva knjiga tematski vezana za Iron Maiden prevedena na hrvatski jezik (a usput svjetski bestseller), kao i reizdanje biografije benda Pips Chips & Videoclips nisu obične novosti u svijetu rock publicistike, već knjige  koje jednostavno morate imati.

U cijelom regionu jedina specijalizirana muzička knjižara, zagrebački Rockmark predstavlja, najavljuje izdanje svjetskog bestsellera “What Does This Button Do?”, autobiografije pjevača Iron Maidena, Brucea Dickinsona.

Knjiga je objavljena u oktobru/listopadu prošle godine i odmah zasjela na listu najčitanijih izdanja američkog New York Timesa i britanskog Sunday Timesa i, evo, dosta brzo, kao prva knjiga tematski vezana za Iron Maiden prevedena na hrvatski jezik, ”Čemu služi ovaj gumb?” može se naručiti u pretprodaji, a već početkom sljedećeg mjeseca će se naći u redovnoj prodaji.

Frontman Maidena nije samo legenda u rocku. Pilot, poduzetnik, motivacijski govornik, romanopisac, proizvođač piva, radijski voditelj, scenarista – i mačevalac svjetske klase (!), Bruce Dickinson je osoba koja zaista ima puno toga zanimljivoga ispričati i napisati.

U autobiografiji on na jedinstven način, vođen strašću i anarhističkim smislom za humor, otkriva priče o osebujnom odrastanju u Velikoj Britaniji, naglom usponu Maidena, filozofiji mačevanja, govori o iskonskoj ljepoti Boeinga i solo karijeri tokom koje je posjetio ratno Sarajevo (što je prikazano u sjajnom sarajevskom dokumentarcu ”Scream For Me, Sarajevo”, koji je upravo u svjetskoj kino distribuciji s Dickinsonovom potporom). Posebno mjesto u njegovoj životnoj priči ima epizoda o pobjedi nad rakom kojeg je iz svog života otpravio kao da je nepozvani gost.

Ukratko ”Čemu služi ovaj gumb” su odvažni, iskreni, inteligentni i duhoviti memoari na 385 stranica s pregršt fotografija iz Dickinsonovog privatnog albuma. Predstavljajući srce i dušu istinske rock ikone, knjiga je nadahnuće svima, a da ne govorimo o dugogodišnjim obožavateljima, koji sada imaju priliku upoznati se s Dickinsonovim životom prije 24. 7. 2018. i koncerta Iron Maidena u Zagrebu, što je jedini nastup u ovim krajevima u okviru njihove turneje ”Legacy of the Beast”.

Bruce Dickinson live

Pipsi i ”Dugi vikend u zemlji čudesa”

“Od prvog dana kada smo otvorili glazbenu knjižaru, jedna od najtraženijih, a istovremeno i najnedostupnijih knjiga, bila je “Dugi vikend u zemlji čudesa”, biografija benda Pips Chips & Videoclips iz pera Ante Perkovića. Kroz svih ovih osam godina koliko Rockmark postoji, ni autoru ni bendu nije imalo smisla raditi novo, nadopunjeno izdanje knjige iz 1997., jer bi tako sama biografija izgubila svoju čar. Stoga nam nije preostalo ništa drugo već jednostavno reizdati “Dugi vikend u zemlji čudesa” u svom izvornom izdanju, na zadovoljstvo fanova i benda”, kaže urednik Rockmarka Krešimir Blažević.

Biografija Pipsa “Dugi vikend u zemlji čudesa” objavljena je 1997. godine, u vrijeme kada je zagrebački sastav bio jedna od najprovokativnijih pojava ovdašnjeg rocka. Zahvaljujući tome, a onda još britkom peru novinara Ante Perkovića, postala je najtraženija domaća rock biografija, čiji je tiraž rasprodan, a zanimanje publike time nije prestalo.

“Nikada nismo htjeli raditi nadopunjeno izdanje, bilo je par pokušaja nekih drugih autora, ali ova knjiga ne treba nastavak niti će ga i dobiti. Ali drago mi je da je “Dugi vikend u zemlji čudesa” ponovno dostupan, jer Ante je zaista tada napravio sjajan posao”, kratak je komentar Dubravka Ivaniša o Rockmarkovom reizdanju knjige, a staroj i pogotovo novoj generaciji čitalačke publike  preostaje da ovaj put ne propuste nabaviti knjigu.