Jelena Petrović, Novi Sad - Cellar Darling, Beograd 2017

Trese, lupa, udara – jedinstvena foto izložba s posvetom bubnjarima!

Cooltura Gledam Muzika - regija Muzika BiH

Dok još traje unikatna međunarodna ženska izložba koncertnih fotografija ”Čisto oko, puno srce”, njezin organizator, zeničko Udruženje ”Zona muzike”, objavljuje pripreme za novu sasvim netipičnu izložbu – posvećenu bubnjarima.

Pored glasa, kao univerzalnog umjetničkog izražavanja, bubanj je najstariji muzički instrument koji datira najmanje 6000 godina prije nove ere.

Od prvobitnog šupljeg debla po kojem se lupalo drvenim štapom ili komadom kostiju do nebrojenih kasnijih izvedbi, bubanj je bio prvi ”radio i televizija” s kojim su se prenosile informacije, njegova zastrašujuća buka je bila prvo sredstvo ratne strategije kojom se utjerivao strah u kosti protivniku, njegov ritam je bio prvi muzički zvuk koji je pratio praiskonske plesače i pjevače.

”Čujte i počujte!” bio je i prvi balkanski ‘internet’ iz prošlih stoljeća, koji je, praćen glasnim dobošarima, na trgovima seoca i najvećih varoši okupljao pučku zajednicu face-to-face (ili, možda, facebook) da im objavi svaku novost.

Gospodin Bubanj u zlatnoj eri rocka kao spektakla, tamo u sedamdesetima i osamdesetima, imao je svoje kraljevsko mjesto u središnjem dijelu koncerata, kada su bubnjari dobivali svojih 10 i 15 minuta slave, pa u eksplozivnim i virtuoznim solo dionicama raspamećivali publiku (a ponekada i kolege na sceni).

Taj gospodin i danas zaslužuje respekt. Nema jednako istaknutu ulogu kao u svim tim hiljadama godina ranije, ali bez njega muzika ne može.

Prvi foto homage bubnju i bubnjarima, dakle, odaje zenička ”Zona muzike”, najavljujući tematsku izložbu fotografija prigodno nazvanu ”Trese, lupa, udara”.

– Ovo još nije poziv autorima za prijavu radova, – objavljuju iz ”Zone muzike”. – Ovom najavom, neposredno pred sezonu najvećih festivala u regionu, želimo navesti autore umjetničke i koncertne fotografije, naravno ako ih zanima ovakva izložba, da obrate posebnu pažnju na bubnjare. Oni su ionako na koncertima uvijek atraktivni, ali kamere najčešće završavaju na pjevačima i gitaristima. Ako smo im najavom jedne neobične, možda jedinstvene izložbe, dali motivaciju za nove kadrove, ta bi izložba mogla biti malo čudo.

Kako trese, lupa, udara, odnos snaga deset dva, tako samo mogu ja…

Naslovna fotografija: Jelena Petrović, Novi Sad – Cellar Darling, Beograd 2017

Jelena Petrović, Novi Sad - Cellar Darling, Beograd 2017
Real Queen Tribute, Dom Sindikata – Beograd 2017.

1 razmišljanje na “Trese, lupa, udara – jedinstvena foto izložba s posvetom bubnjarima!

Komentari su zatvoreni.