Singl barometar: plus-nula-minus (week 18)

Nova ploča Show Time

Sasvim drugačije prvomajske strasti i standardno dobrodošlo povezivanje vikenda i prazničnih dana rezultirali su skromnom ponudom novih singlova, ali to ne znači da je na našem barometru dosadno. Dapače.

 Krankšvester: Pošalji sliku

Poznati vulgarni XXX hip hop dvojac iz Osijeka nastavlja sablažnjavati fino odgojenu, kultiviranu populaciju. Poput svih ranijih radova, i nova priča ”Pošalji sliku” je šokantna i opet vjerna slika: sve o čemu ‘pjevaju’ svakodnevica je libida smartphone generacije, sviđalo se nama to ili ne. Ali, ima tu još nešto – Krankšvester je pogodio i najskrivenije maštarije spomenutih fino odgojenih i kultiviranih. Provokacija šakom u glavu suština je ‘poetike’ osiječkih ”Medicinskih sestara” specijaliziranih za liječenje hipokrizije.

 MultiCultus: Epilepsia (28. 4.)

MultiCultus je banjalučki rock/progressive/blues bend koji postoji od januara 2015. i krajem prošlog mjeseca objavio je prvi video singl ”Epilepsia”. Uvrstili smo ga u barometar zbog želje da poguramo mlade bendove na startu karijere, ali je iz istog razloga najbolje da ostane bez ocjene. U istom tonu tek ćemo spomenuti kantautora Zorana Stupara iz Prijedora i njegov drugi singl ”Konačno izdanje spontanosti”, koji je previše spontan da bismo ga ozbiljno doživjeli (za razliku od puno ozbiljnijeg premijernog singla ”Sara” s kraja prošle godine).

 Brkovi: Odlazim (30. 4.)

Zagrebački Brkovi slove kao hit grupa, što pokazuje i podatak da imaju više od 120.000 pratitelja na fan stranici, privučenih ”turbo punk folk wellness i spa” muzikom, koju je bend sam formulirao. Pa onda Brkovi mogu svirati po najvećim gradovima, u najvećim dvoranama i na svim mogućim mega bikers susretima, jer s njima domaćini dobiju ”2 u 1” show.  Novi singl ”Odlazim”, jadni pokušaj gitarskog rocka bez turbo elemenata, uglavnom će razočarati njihovu vjernu wellness publiku.

 Pips, Chips & Videoclips: 3PM (3. 5.)

Nove stvari Pipsa čekamo od albuma ”Walt” (2013.) i dobili smo novi singl i spot ”3PM”. Ideja autora pjesme Dubravka Ivaniša je simpatična: ”Svakom od malih nogu familijarna i savršeno razumljiva poruka i poštapalica, 3PM je izuzetno omiljen u narodu, a ni strancima nije mrzak. Prvo što došljak, turist, putnik namjernik nauči u našoj zemlji je pravilan izgovor i učestala upotreba 3PM-a”.

Jako zgodno, ali – melodija je anemična, nimalo u skladu sa himničnom porukom ”idite svi u lijepe 3PM”.

 Auguste: Kad bi samo znao (3. 5.)

Zagrebački akustičarski pop duo (Gordana Marković i Ivana Lulić) dočekan je kao jedno od iznenađenja godine, kada se 2015. pojavio njihov debi album ”Sve što je nekad bilo važno”, zahvalujući kojem su imali nominaciju za Porina kao najbolji novi izvođač.

Praćen novim video singlom “Kad bi samo znao”, drugi album “Daleko od svega” pojavio se 3. 5. u dugitalnom obliku, dok će CD izdanje izaći poslije promocije 16. 5. u zagrebačkom Botaničaru.

Lijepe, nježne pjesme, ugodni vokali, pomalo staromodan zvuk (što nije prigovor) čine Auguste još jednim primjerkom potentne ženske kantautorske scene.