Punkt

Punkt i nova obrada stare pjesme – zagrijavanje za povratnički album?

Muzika BiH Show Time

Sarajevska pop-rock grupa Punkt bila je jedna od najpopularnijih pojava na poslijeratnoj sceni – i nestala poslije desetak godina rada i tri albuma.

Pod imenom Punkt (s jasnom aluzijom na stotine vojnih i paravojnih punktova u ratnoj BiH), grupa je u Sarajevu rođena 1995. godine – u slobodnom tumačenju, zajedno sa Daytonskim mirovnim sporazumom. Upravo u tom kontekstu, Punkt je vrlo brzo postao popularan zbog pjesmama čiji je glavni lajtmotiv bio optimizam.

S nizom od tri albuma – “Debela” (1997.), “Vrlo bezobrazno” (2000.) i “Mjesto za nas” (2002.) – i nizom uspješnih pjesama, od kojih je ”Ejna” nagrađena trofejom ”Davorin” 2003. kao pop hit godine, Punkt je postao predvodnik nove pop generacije u Bosni i Hercegovini, da bi se 2006. iznenada ugasio.

U martu ove godine, jednako iznenada, bend se oglasio pjesmom “Debela, oprosti“, duhovitom obradom svog ranog hit singla “Debela”, što je protumačeno diskretnom najavom povratka. Pola godine nove tišine sada prekidaju još jednom obradom, izabravši pjesmu “Meri“, koja je bila adut njihovog zadnjeg albuma ”Mjesto za nas”.

Sve je jasnije da se Punkt, bez udaranja na sva zvona, vraća na scenu, predvođen originalnim gitaristom Nurudinom Dinom Vatrenjakom. Čini se čak zgodnim da publiku zagrijavaju podsjećanjem na stare pjesme u novom ruhu, što pojačava znatiželju o novom materijalu, o kojem se još ništa ne zna.