Death Wish 2018 – ušminkani Charles Bronson

Film & Foto & TV Show Time

Lamentiranje nad svrhom remake filmova postaje već dosadno. Ali, ovdje je upravo takav slučaj – za ime Boga, kome je bilo potrebno da na ovaj način snimi ovaj film. Jer, Bruce Willis ne može biti Charles Bronson, ni u kom slučaju.

Originalni ”Death Wish” snimljen je 1974. godine, režirao ga je Michael Winner, a producent je bio Dino De Laurentis. Priča je zasnovana na romanu Briana Garfielda i govori o osvetniku po imenu Paul Kersey, koji kreće u potragu za kriminalcima, nakon što je njegova žena ubijena, a kćer silovana.

Film je kasnije postao i kultno ostvarenje kriminalističkog, odnosno “osvetničkog” žanra, pa su snimljena još četiri nastavka.

Death Wish, Bronson

Novi ”Death Wish”, koji je premijeru imao 2. 3. 2018., jednostavno izaziva sasvim druge emocije nego original. I moderni Paul Kersey (čitaj: ćelavi Bruce) usamljeni je osvetnik, liječnik kojem su provalnici ubili ženu i ranili dijete, pa nakon što shvati da je policija nemoćna da pronađe zločince, on uzima pravdu u svoje ruke.

Je li Bruce Willis dovoljno ubjedljiv da zasjeni Charlesa Bronsona?

Nije, on je junak ušminkanog remakea, bez sirove uvjerljivosti koja je krasila originalni film i izazivala dobro poznati osjećaj mučnine u stomaku u očekivanju da kazna sustigne krivce.

Remake potpisuje hororski reditelj Eli Roth, koji je više brinuo da film ne dobije kakvo cenzorsko ogranilenje, što bi mu smetalo u postavljanju željenog rekorda po gledanosti. To, što su se autori previše “zaigrali”, uništavajući “gorčinu” originala, i tako napravili remake koji se brzo i zaboravlja, kao da im nije bilo važno. Eli je uradio puno sterilniju filmsku priču nego u bilo kojemm svom ranijem filmu i to se odrazilo na cjelokupan utisak.

Može da se gleda, ali Bruce kao hirurg? Vidi se da bi da pukne i postane John McClane iz ”Umri muški”. Ali, glavešine mu ne daju… Nije ovo taj feeling…

Preuzeto sa: Titlovi.com