Ordeal by Innocence

Preporuka: nova trodijelna mini serija iz pera Agathe Christie

Film & Foto & TV Show Time

Na Božić 1954. ubijena je bogata dobročiniteljica Rachel Argyll. Osumnjičen je njen usvojen sin, mladi delikvent Jacka, ali on tvrdi da je nevin. Slučaj, međutim, nikad nije dospio na sud, jer je u Jack u međuvremenu umro. Ali, aveti prošlosti ubrzo se javljaju…

Kraljica krimića, kako je zovu ne samo Englezi, već desetljećima je među najpoznatijim imenima u svijetu trilera čija djela se ekraniziraju, uvijek iznova i sa drugačijim pristupom.

Tako upravo na kino blagajnama uspjeh ostvaruje ”Murder on the Orient Express”, ko zna koja po redu ekranizacija možda i najpoznatijega krimića slavne autorice.

Još friškija je ”Ordeal by Innocence” trodijelna mini serija napravljena u najboljoj BBC tradiciji, sa izvrsnom glumačkom postavom, koju predvodi Bill Nighy (Harry Potter serijal) i u režiji Sandre Goldbacher.

Priča je klasik zapleta Agathe: na bogataškom imanju Argyllevih desio se zločin. Ubijena je Rachel Argyll, bogatašica i majka petoro usvojene djece. Za njeno ubojstvo okrivljen je i u zatvoru završio njen posvojeni sin Jack, čiji su krvavi otisci nađeni na poprištu zločina. No do suđenja nikada nije došlo, jer je cinični Jack smrtno nastradao u zatvorskoj tučnjavi. Nakon 18 mjeseci udovac Leo Argyll se ženi sa tajnicom Gwen, tipičnom sponzorušom, no na vrata zakuca stranac, dr. Calgary. On tvrdi da je upravo on alibi Jacku, te da ovaj nije mogao biti ubojica….

Dakle, uobičajeni je to zaplet, zbog kojega otprilike tri sata vježbate male sive stanice i čak ako ste čitali knjigu ili gledali filmsku verziju iz 1985. godine sa Donaldom Sutherlandom i Faye Dunaway, zabava uz mali ekran će biti sigurna.

No, šta je drugačije u najnovijoj BBC-jevoj seriji? Pored vrsne glumačke interpretacije, rediteljica modernije vodi priču, a ambicijom da ne bude tek ‘obični’ triler. U tom smislu, mini serija nam se čini čak atraktivnijom od spomenutog remakea Orient Expressa.

Za kraj trivia. BBC One je mini seriju trebao prikazati kao udarni Božićni specijal 2017, no glumac koji je bio važan član ekipe, Ed Westwick, bio je optužen za seksualno napastovanje. Sve njegove scene nanovo je snimio novi glumac Christian Cooke, te je serija odgođena za proljeće 2018.