Trump-Freddie

Queen razvalili Trumpa (i drugi muzički ‘nestašluci’ američkog predsjednika)

Brbljaonica Celebrity Glas.ba RTV Show Time

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u promotivni spot za kampanju predstojećih izbora uvrstio pjesmu Queena ”We Will Rock You”, odmah su reagirali predstavnici benda – i spot je uklonjen.

Slavna rock himna valjda je bila idealna za dvominutni promo spot – em traje jednako toliko, pa je cijela mogla biti korištena, em ima tekst kao po narudžbi političara.

Buddy, you’re a boy, make a big noise
Playing in the street, gonna be a big man someday
You got mud on your face, you big disgrace
Kicking your can all over the place, singin’

We will, we will rock you
Buddy, you’re a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Sporni spot je nedostupan, ali zato internet bruji od drugih prigodnih montaža. Puno zabavnijih.

Trump je često u sukobu sa američkim muzičarima, ali mu ne smeta da koristi njihova djela (bez traženja odobrenja), pa je u proljeće ove godine, te još dva puta samo u ovom mjesecu imao jednake epizode.

Prvi slučaj iz prošle sedmice mogao bi se možda nazvati nestašlukom, kada je na mitingu u Minneapolisu, rodnom gradu Princea, koristio njegovu pjesmu ”Purple Rain”, što je, recimo, bio bezazleni čin dodvoravanja, ali su nasljednici pokojne zvijezde odlučno protestirali zbog toga.

No, čin s početka ovog mjeseca nimalo nije nestašan, jer je falsificiranje, rigidno zadiranje u tuđi autorski rad, koji američki zakon o autorskim pravima odlučno sankcionira. Kad ga prekrše smrtnici.

Riječ je o grubom prepravljanju spota kanadske rock grupe Nickleback “Photograph” iz 2005. godine, na čijem početku Chad Croeger pjeva ”Look at this photograph / Every time I do it makes me laugh” pokazujući pred kamerom neku privatnu sliku.

Trump je uzeo taj isječak i fotomontažom je originalnu sliku zamijenio fotografijom iz 2014. na kojoj su američki političar Joe Biden, njegov sin i Devon Archer, a kontekst je poznati ”ukrajinski skandal”, zbog kojeg je pokrenut zahtjev za opozivom predsjednika.

Trumpov tvit ”Look at this photograph” trebao je biti njegov obračun s njima, ali je ubrzo uklonjen.

Kako britanski Guardian piše, američki predsjednik je u aprilu, u oglasu kampanje, koristio zvučni snimak iz Batmanovog filma “The Dark Knight Rises”, a uklonjen je nakon obavještenja o kršenju autorskih prava Warner Brosa. No, kako Guardianov novinar tvrdi – Twitterova politika o Trumpovim tvitovima svrstava predsjednika iznad zakona kada je u pitanju provođenje vlastitih propisa društvene mreže. Kompanija je u ljetos najavila politiku ograničavanja, ali ne i uklanjanja nekih tvitova poznatih političara koji krše njena pravila o zloupotrebi. Uz obrazloženje da to ne bi uvijek bilo u javnom intersu (?).

Look at this photograph