Rock muzej Beograd

Gitarijada Zaječar – još jedan rock muzej u Srbiji?

Muzika - regija Show Time

Manija pokretanja rock i sličnih festivala u regionu u zadnjih dvadesetak godina dovela nas je u razinu svjetskih standarda. U drugom, svojevrsnom muzejskom slavljenju rocka, Hrvatska je učinila skromne korake, a Srbija, čini se, sve ozbiljnije.

Najavljujući da će Billy Idol biti headliner 52. Gitarijade Zaječar, koja će se održati od 28. do 30. 6. 2018. godine, Maksa Ćatović iz organizacionog odbora festivala objavio je da će slavni punk rock buntovnik imati još jednu ulogu.

“Priprema se potpuno novi prostor sa binom, koji se nalazi na putu prema kampu i budućem Rock muzeju, za koji će kamen temeljac biti postavljen ove godine, a nadamo se da će to obaviti Billy Idol”, kaže Ćatović.

Detalji o muzeju, njegovoj koncepciji i sadržajima još su nepoznati, ali vijest o planovima da bude izgrađen vrlo je zanimljiva.

Naime, ako smo u regionu skoro dostigli svjetske standarde po broju i kvalitetu open air festivala, u simboličnim obilježjima kojima se slavi rock i općenito pop kultura prilično zaostajemo.

Ulica slavnih u Opatiji

Pionirski korak u tom smjeru učinila je Hrvatska, kada je 2005. godine u Opatiji pokrenut projekt ”Hrvatska ulica slavnih”. Po uzoru na Walk of Fame u Hollywoodu, na stazu šetališta Slatina počele su se postavljati zvijezde sa imenima poznatih osoba, a koncept je uključivao i sportiste, znanstvenike i u najširem smislu zaslužne umjetnike. Među muzičarima zvijezdu su dobili Oliver Dragojević (2005.) i Đorđe Novković (2007.), a onda je priča tiho stala.

Nova se pojavila u jesen 2013. godine u Zagrebu. Subkulturni Centar Zagreb je, postavljanjem biste Joea Strummera, legendarnog pjevača i gitariste punk rock grupe The Clash, počeo uređivati tematski park rock and rolla.

U narednim godinama biste su dobili John Lennon, Jimi Hendrix, Lemmy Kilmister, Ramonesi, Nick Cave, Amy Winehouse, Iggy Pop, David Bowie, Jack White i u jesen prošle godine, kao prvi domaći izvođač, Dino Dvornik. Po riječima Dražena Gorete, ovo je jedinstveni park, jer u svijetu nigdje nema grupno postavljenih skulptura na otvorenom koje odaju počast rock’n’rollu.

tematski-rnr-park

U Srbiji se nevladina inicijativa istraživanja i vrednovanja rock kulture pojavila kada su 2014. godine istaknuti rock muzičar, snimatelj i producet Miroslav Cvetković (Bajaga i Instruktori), eminentni rock novinar/publicista Branimir Lokner i novinar Srđan Stojanović osnovali Institut za savremenu muziku, a u njemu je naredne godine iznjedren prvi Rock muzej u regionu.

Brojni eksponati, koje su donirali muzičari i kolekcionari, svjedoče o razvoju rock kulture na ovim prostorima i muzej je dvije godine bio putujući – izložba je, poslije beogradske premijere,  predstavljena u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Somboru, Kikindi. Projekt će, međutim, biti finaliziran kada Rock muzej dobije stalni prostor.

Je li to upravo najavljeni u Zaječaru, ne možemo ni nagađati. Ako je riječ o novom muzeju, Srbija će se kao ‘štovatelj rocka’ ozbiljno izdvojiti u regionu. Vrijedno je to unatoč ili upravo zbog institucionalne marginalizacije rock kulture.

Na istu temu:
Rok-muzej-i-institucionalizacija-rock-kulture-u-srbiji/
Tematski-park-rocknrolla-u-zagrebu/