John Wayne

John Wayne objavio novi singl – i nastavak obračuna sa mainstream neukusom

Muzika - regija Show Time

Pop-rock sastav iz Kruševca, neobičnog i pomalo simboličnog imena, poslije trogodišnje pauze nastavlja svoj obračun sa muzičkim mainstreamom, pokretom koji nema ime, a koji se diči prostotom, bahatošću, primitivizmom i neukusom svake vrste.

John Wayne je pop-rock sastav iz Kruševca, koji je rođen kao zamisao pisca Miljana Markovića da zvučno ilustrira svoj SF roman sa elementima horora “Klarina ljuljaška” (2015.). Bend, u kojem je Marković dobio ulogu vokala, snimio je tada prvu pjesmu “Put u Pendolo”, poslije koje su uobličili i album “Tračak svetla” sa deset tema, a izdanje krajem 2016. objavio beogradski Take It Or Leave It Records.

Debi je u Srbiji pokupio niz pohvala, te nastupio na nekim većim festivalima, ali se njegovo ime nije dovoljno pročulo u regionu.

No, od potrebe da se drugačije (estetski) izražavaju u popularnoj muzici nisu odustajali, pa tri godine poslije prvijenca John Wayne uobličuje prvi audio-vizuelni korak ka novom dugosvirajućem ostvarenju, singl epsko-lirskog naslova “Iza bedema (ona ne veruje rečima)”.

Miljan Marković novu pjesmu opisuje kao ‘’gorko – slatku temu koja govori o pogrešnoj interpretaciji iskrenosti, o istini uvijenoj u masni papir laži i o još ponečemu’’, no riječi drugog člana benda, Dejana Stankovića, još brutalnije opisuju ulogu koju želi imati John Wayne:

– U ova teška vremena za rock muziku, kada će svako ko odstupa od aktuelnog modela ponašanja na muzičkoj sceni (kupuj preglede na YouTubeu, budi banalan i vulgaran, ponašaj se kao reality show igrač..) biti proglašen za luzera ili anahronu budalu, odlučili smo da ni za pedalj ne odstupimo od naših shvatanja zasnovanih na stavu da je trenutna moda prolazna, a dobra muzika večna. Pokušavajući da budemo neki ‘mainstream’ baziran na dobrim tekstovima i zreloj svirci, postali smo upravo nešto suprotno – alternativa trenutnom mainstreamu, pokretu koji nema ime, a koji se diči prostotom, bahatošću, primitivizmom i neukusom svake vrste. Ponosimo se time, uvereni da će ova a i ostale naše pesme ostati i živeti baš zato što su takve kakve jesu, drugačije, ponekad gorke, ali uvek iskrene i bogate porukama koje nešto znače. Naša muzika je na neki način omaž starim dobrim bendovima koje volimo, naš azil od ovog kolektivnog ludila.

Uporedo s novom pjesmom, John Wayne je objavio još dvije teme s prvog albuma, “Od svega po malo” i “Staza (tamo sam gde treba)”.