Steven Spielberg

Spielberg i zvanično najkomercijalniji reditelj ikad

Film & Foto & TV Show Time

Zahvaljujući uspjehu najnovijeg filma na kino blagajnama, legendarni je reditelj postao prvi  koji je prebacio magičnu granicu na box officeu – 10 milijardi dolara ukupnog prihoda!

Film ”Ready Player One” Stevena Spielberga do sada je ostvario zaradu od 475,1 miliona dolara od svjetske distribucije, a prikazuje se tek nešto više od mjesec dana.

On je, zapravo, tek na osmom mjestu najkomercijalnijih ostvarenja u njegovoj filmografiji, ali je s njim ostvareno rekord bez presedana.

Komercijalni Spielbergov bum počeo je sa filmom ”Jurassic Park” (1993.) i zaradom koja je iznosila blizu vrtoglavnih milijardu dolara, preciznije 983,8 miliona. Slijedili su ”Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” (2008.) sa 786,6 miliona, te klasik ”E.T. the Extra-Terrestrial” (1982.) sa 717 miliona dolara.

Inače, na drugom mjestu najisplativijih reditelja svih vremena je Peter Jackson (“Lord of the Rings”, “The Hobbit”) s približno 7 milijardi dolara prihoda, a slijede Michael Bay (6,451 milijardi), James Cameron (6,139) i David Yates (5,347).

Spielberg ide dalje. Kako su upravo objavili iz Warner Bros. Pictures Groupa, on će producirati ”Blackhawk”, film prema istoimenom stripu iz 1941 godine, a scenario poptpisuje David Koepp, koji se sa Spielbergom radio na dva nastavka Jurassic Park, War of the Worlds i Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull.