Festival 84 otvoren simbolično s originalnom olimpijskom bakljom

Muzika BiH Show Time

Stariji pamte kako je, poslije velike neizvjesnosti, doslovno noć uoči Zimskih olimpijskih igara 1984. godine, na suhu Jahorinu palo preko metar snijega. Zanimljivo, isto se dogodilo i u noći uoči prvog Festivala 84.

Uz takvu koincidenciju, “Spust mira i prijateljstva”, kojim je svečano otvoren Festival 84, dobio je novu, još snažniju dimenziju! Povorku od 84 skijaša iz svih dijelova bivše Jugoslavije, predvodio je legendarni Bojan Križaj, koji je upalio novi olimpijski plamen – i to sa originalnom bakljom Zimskih olimpijskih igara 1984. koju je specijalno za ovu priliku, lično donio direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu, Edin Numankadić.

Simbolično, na mjestu gdje su 1984. godine održane Zimske olimpijske igre, danas ponovo gori, ovaj put festivalski plamen i podsjeća na velika, zajednička dostignuća cijelog regiona.

“Ja vidim povezivanje sporta i turizma u regionu kao veliku priliku za zajednički razvoj. Mi ljudi znamo bolje da se organizujemo u međusobnoj saradnji i povezivanju nego što to uspijeva političarima”, rekao je Križaj nakon što je upalio novi festivalsko-olimpijski plamen.

Od samog osnivanja, EXIT ima upravo takvu misiju i nudi duh tolerancije, razumijevanja i prosperiteta. To je prepoznao I Savjet za regionalnu saradnju, te je sinoć u Sarajevu EXIT timu dodijelio nagradu Šampion regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi za 2017. godinu! Nagradu je osnivaču EXIT festivala Dušanu Kovačeviću uručio generalni sekretar Savjeta, Goran Svilanović, rekavši među ostalim “Svih ovih godina EXIT je pravi šampion regionalne saradnje, budući da postoji ne samo u Novom Sadu, već i u Crnoj Gori, Rumuniji, Hrvatskoj, a sada i u Bosni i Hercegovini.”

Spust mira i prijateljstva