GORAN-ZIVANOVIC...Gramofonske-price-Roger Glover

Nove gramofonske priče Gorana Živanovića: Roger Glover

Glas.ba RTV Kolumna

Goran Živanović iz Požege, jedan od najpoznatijih rock novinara i diskofila-kolekcionara u Srbiji, autor knjige ”Gramofonske priče” (2010.), ispisuje nove zanimljive priče iz vremena naše zajedničke muzičke nostalgije.

DEEP PURPLE ili DIREKTAN UDARAC U GLAVU

Da iver ne pada daleko od klade govori nam i podatak da je deda po majci Iana Gillana, legendarnog vokala grupe Deep Purle, bio profesonalni operski pevač i to bas-bariton, koji je čak studirao solo pevanje u Milanu. Nažalost, njegovu karijeru je uništila bolest. Razboleo se od difterije i tako se sve prerano završilo.

Dolaskom Gillana u Deep Purple, grupa doživljava izuzetan uspeh zahvaljujući u dobroj meri i njegovom moćnom glasu.

Pre dolaska kod Lorda i ekipe, Ian je već bio član u nekoliko postava. Prva je imala naziv The Moonshiners, potom je pevao u The Javelins da bi, zadržavši se kratko u još nekoliko bendova, postao član grupe Episode Six.

Upravo u tom sastavu po prvi put će ukrstiti puteve sa basistom Rogerom Gloverom. Glover faktički može svojoj srećnoj zvezdi da zahvali što je postao član slavne grupe odnosno, činjenici da se u pravo vreme našao na pravom mestu. Njegov prvi bend osnovan je još tokom školskih dana. Naziv mu je bio The Madisons, potom postaje član sastava The Lightnings i to je grupa od koje će nastati Episode Six, u koju nešto kasnije dolazi i Gillan.

U isto vreme, shvativši da su došli do tačke u kojoj moraju nešto menjati, Blackmore, Lord i Paice odlučuju da promene dva najslabija mesta u svojim redovima – pevača i basistu. Načuli su već bili nešto o nekom momku koji ne peva, nego vrišti i uporno su pokušavali da ga pronađu.

Kada im je to konačno uspelo, odmah ga pozivaju na audiciju. Tako je Ian nazvao Glovera, rekavši mu da ide kod Lorda i usput mu predložio da pođe s njim. On je pristao, a pošto su njih dvojica već pisali songove, svirali su i neke svoje pesme pred ostalima, nadajući se da bi tu možda moglo biti nešto interesantno za Deep Purple.

S obzirom da je Lord pričao u ime grupe, mada po njihovim rečima nije bio šef, rekao je da te pesme nisu u njihovom stilu, ali je usput pozvao Glovera na jednu sešn svirku koja se održavala te večeri. On pristaje i tako se ubrzo našao u jednom studiju sa ostalima. Nije mu bilo nimalo lako, delom zbog treme, a delom zbog toga što je stalno morao da trpi šale na svoj račun. Naime, u to vreme je bio toliko siromašan, da je u najmanju ruku izgledao kao poslednji odrpanac. Umesto kaiša, pantalone mu je pridržavao običan kanap, čarape nije imao, obuća u raspadu… Naprosto rečeno, izgledao je užasno.

No i pored svega, ostali su bili prilično impresionirani njegovom svirkom i Lord ga je upitao, da li bi im se pridružio. Roger je te večeri ipak odbio ponudu, jer mu je na neki način bilo žao svojih drugara iz grupe Episode Six.

Nakon svirke, proveo je noć u kući Iana Gillana, ali oka nije mogao sklopiti. S jedne strane osećao je privrženost ostalim članovima grupe Episode Six, a sa druge, shvatio je da je ovo prilika koja se pruža jednom u životu. U odluci mu je pomogla činjenica da je Ian već dao svoj pristanak, pa se se samim tim dalo i naslutiti da je kraj njihove prethodne grupe na pomolu.

Kada je svanulo, okrenuo je Lordov broj i obavestio ga da je ipak promenio odluku. Tako je slavna postava grupe Deep Purple konačno bila na okupu. Episode Six sa raspao posle tri meseca. Roger je pozajmio 25 funti da bi kupio novu odeću i sa ostalima počeo održavati svakodnevne, naporne probe.

Jedna od prvih stvari koje su uradili bila je “Speed King”, jer je Ritchie rekao da im je pod hitno potrebno nešto toliko brzo, čime bi mogli otvarati koncerte, a istovremeno publici zadati “direktan udarac u glavu”. Ostalo je istorija.

Goran Živanović