Migos

Novi vjetar na Exitu 2018 – Migomanija vraća rap u centar pažnje?

Muzika - regija Show Time

Poslije deset godina, Exit među najstraktivnijim headlinerima opet ima jedan hip hop kolektiv u apsolutnom centru pažnje, američki trio kojeg su proglasili grupom koja oblikuje popularnu kulturu.

Nakon što je 2006. dotadašnja DJ Arenu preimenovana u Dance Arenu, vremenom je electronica manje-više zagospodarila Exitom, pogotovo poslije ostvarenja statusa Arene kao jedne od najboljih elektronskih scena u cijelom svijetu.

Realno, taj je žanr i dominirao, a veliki festival poput Exita morao je pratiti trendove. Na glavnu binu i dalje su stizale stare i nove velike rock zvijezde (Robert Plant, Franz Ferdinand, Faith No More, Guns n’ Roses, Motorhead, Korn, Nick Cave, The Killers), ali glavninu ino-publike privlačila je Dance Arena.

Povremeno su i reperi bili u prvom planu, posebno izrazito 2007. (Beastie Boys, Snoop Dogg, Wu-Tang Clan), ali nisu bili glavni trend. U svijetu sada jesu. Prema zadnjim velikim analizama, rock tone sve dublje u prodaji i vladavinama najvećim top listama, a rap/hip hop u velikom stilu preuzima primat.

Stoga ne čudi brza reakcija Exita, koji za ovogodišnje izdanje ide ‘direktno u glavu’ i na glavnu binu dovodi trojku iz Atlante, Migos, trenutno najpopularniju svjetsku rap grupu.

Od debija iz 2013. godine “Young Rich Niggas“, preko albuma ”Culture” (2017.) i ”Culture II” (januar 2018,), te niza hitova poput ”Bad and Boujee” (preko 630 miliona YouTube pregleda do danas), Migos postavljaju rekorde (s 15 numera istovremeno na američkoj top-listi, nadmašili su rekord Beatlesa star 54 godine) i dobivaju epitete kao ‘Beatlesi ovog doba’ i ‘grupa koja oblikuje popularnu kulturu’.

U nastavku će, dakle, biti vrlo zanimljivo pratiti kakav ostatak glavnog programa za 2018. će kreirati Exitov tim uz ovakvog favorita.