Rush zaključava butigu nakon 41, a Elton John poslije 55 godina rada

Muzika - svijet Show Time

U razgovoru za najcjenjeniji kanadski list The Globe and Mail, gitarista Alex Lifeson objavio je da njegova rock grupa Rush iz Toronta poslije četiri decenije definitivno odlazi za scene.

Rush su od 1974. do 2012. objavili 20 studijskih albuma, te 11 koncertnih, a zanimljivo je da se zadnji Clockwork Angels pokazao kao jedan od najupješnijih na top listama u cjelokupnom opusu.

Jedan od najzapaženijih singlova “New World Man” datira iz 1982.

Iako je Alex u intervjuu rekao da ne završava muzičku karijeru, jer se sada bavi manjim projektima, što se tiče njegove grupe Rush, uz The Band najslavnijeg kanadskog rock sastava, priča je završena.

Nemamo više u planu ići na turneju ili snimati. Nakon 41 godinu, osjetili smo da je dovoljno“, rekao je Lifeson.

Budući da za planetarnu karijeru nije više presudno njegovo davno promijenjeno scensko ime, možda bi sada mogao vratiti ono pod korij je rođen – Aleksandar Živojinović! Kao što je poznato, njegovi roditelji iz Srbije su u Kanadu doselili ranih ’50-ih i kako njihovo prezime u slobodnom prijevodu na ensgleski može biti “son of life”, Aleksandar je iz praktičnih razloga za scensko prezime jednostavno složio Lifeson.

Otprilike u isto vrijeme britanski mediji su objavili kraj 55-godišnje muzičke karijere Eltona Johna.

Engleskoj soft / glam rock i pop zvijezdi nije previše godina, na sceni ima i puno starijih, ali intenzivan život, i osobni i scenski, uzeo je danak i sve lošije zdravstveno stanje razlog je da se povlači.

Više od 30 Grammy nominacija i pet osvojenih trofeja, Oscar i Zlatni globus za najbolji originalni song u filmu The Lion King, 30 studijskih albuma, uključijući zaključni Wonderful Crazy Night iz 2016. godine, 4 koncertna i sedam sounftrack albuma, uvrštavanje u Rock and Roll Hall of Fame i Dvoranu slavnih autora, zvijezda na holivudskom Bulevaru slavnih i viteška titula koju mu je kraljica Elizabeta II dodijelila 1998. godine… Reginald Kenneth Dwight, sin poručnika u RAF-u ostvario je više i od svoih najsmionijih snova.

I zaslužio ugodnu mirovinu.