Bizarna pogibija basiste grupa Argent, Kinks i Zombies

Muzika - svijet Show Time

Jedan od britanskih rock pionira i legendi, basista Jim Rodford, na sceni od ranih 1960-ih i član znamenitih grupa Argent i The Kinks, te obnovljenih Zomibesa, poginuo je 20. 1. 2018. nakon pada niz stepenice, prenose svjetski muzički magazini.

Nesreću je 76-godišnji muzičar imao u svom domu u engleskom mjestu St. Albans i prvu vijest objavio je Rod Argent, pijanista i pjevač grupe The Zombies i Rodfordov rođak, na Facebook stranici slavnog britanskog ranog rock and roll benda, koji se poslije dvije pauze ponovo aktivirao 2004.

”Sa dubokom tugom objavljujem da je moj dragi trođal i doživotni prijatelj preminuo ovoga jutra nakon pada niz stepenice”, napisao je Argent.

Jim Rodford je poziv rođaka da se priključi prvoj postavi grupe The Zombies, koja je nastala 1958. godine, odbio jer je svirao u tada uspješnoj lokalnoj grupi Bluetones. No, kada su se Zombies prvi put razišli ’67., Rodu Argentu se pridružio u formiranju nove hard / psychedelic / glam rock grupe Argent, u kojoj ostaje do njenog gašenja 1976.

Poslije postaje član čuvene britanske grupe The Kinks (osnovani 1964.) i s njima od 1979. i albuma ”Low budget” svira 18 godina, sve do njihovog prestanka rada 1996.

Grupa The Zombies se, poslije dva kraća reuniona, na scenu vratila 2004. godine, a trojici originalnih članova, među kojima je bio i lider benda Argent, opet se priključuje Rodford.

Snimak sa nastupa grupe The Zombies na The Wickerman Festivalu 2014.