Umetnost pobune – nadahnuta knjiga Ivana Ivačkovića o Rolling Stonesima

Čitam Muzika - svijet Show Time

U izdanju Lagune minulog vikenda pojavilo je prošireno i dopunjeno izdanje kultne knjige Ivana Ivačkovića ‘’Umetnost pobune – The Rolling Stones“.

Iste godine kada su The Rolling Stones nastupili na Jazu u Budvi (9. 7. 2007.) i na Ušću u Beogradu (14. 7.), beogradski novinar Ivan Ivačković je objavio knjigu ‘’Umetnost pobune – The Rolling Stones’’.

Prvo ‘kotrljanje kamenja’ u Beogradu bio je samo zgodan povod Ivačkoviću da se, poslije stotina novinarskih tekstova objavljenih u nebrojenim uglednim novinama, opet oglasi u publicističkoj formi. Prvu muzičku knjigu ‘’Obe strane jastuka: priča o Bajagi i Instruktorima’’ objavio je 1999. godine, a naredne ‘’Madonna: Priznanja pop pevačice’’, da bi treću, u posebno nadahnutoj storiji, posvetio Rolling Stonesima, bendu koji je obilježio njegov život i strast za rock muziku.

Baš ta zanesenost učinila je da knjiga naslovljena ‘’Umetnost pobune’’ pridobije izuzetnu naklonost čitalačke publike, te da je mediji ocijene kao ‘’revoluciju u našem rock izdavaštvu” i “autorski potez najvišeg nivoa”.

Čak ni beogradski koncert Stonesa 2007. nije mogao proći bez dodatnog Ivačkovićevog angažmana, koji se uključio za kampanju tog događaja, a onda bio nagrađen nevjerovatnom počašću – kasnije je bio njihov VIP gost u Njemačkoj i Austriji i licem u lice susreti sa Jaggerom, Richardsom i ostalim članovima benda bili su “ostvarenje dječačkih snova”.

U narednim godinama Ivan Ivačković je napisao niz novih i redom opet zapaženih i hvaljenih muzičkih knjiga: ‘’Kako smo propevali – Jugoslavija i njena muzika“ (za koju je dobio nagradu ‘’Desimir Tošić“, najveće priznanje u Srbiji za publicistiku), zbirka eseja ‘’Pisma iz Tajnog grada“ (o muzici u životu i životu u muzici) i ‘’Između krajnosti“, vodič kroz albume Azre i Džonija Štulića, objavljen u jesen prošle godine.

No, Stonesi su ostali posebna strast.

Minulog vikenda, u izdanju ‘’Lagune’’, pojavilo se novo, prošireno i dopunjeno izdanje ‘’Umetnost pobune – The Rolling Stones“.

– Najnovije izdanje ima neke nove tekstove, pošto su The Rolling Stones neumorna grupa, pa stalno nude sveže razloge za pisanje – kaže Ivačković. – Knjiga ima i novi dizajn, a tu su i neke nove fotografije. Izdvojio bih fotografiju Micka Jaggera, koju je snimio moj dragi prijatelj, beogradsko-vašingtonski fotograf Kamenko Pajić. To je možda najbolja Jaggerova fotografija koju sam ikada video, a video sam ih zaista bezbroj. Inače, srećan sam zbog toga što knjiga tako dugo živi i što interesovanje za nju ne jenjava. Svaki autor priželjkuje svojim knjigama takvu sudbinu.