Jimmy Page

Led Zeppelin: ‘Unheard’ material! Really?

Muzika - svijet Show Time

Led Zeppelin iduće godine slavi 50. rođendan i dok jedan od stubova benda, gitarista Jimmy Page, maštari i radi na ‘novim’ snimcima, drugi ključni lik, pjevač Rober Plant, realniji je tvrdeći da ima potrebu ”ići dalje”.

Kako prenosi danas britanski NME, Jimmy Page u intervjuu za Academy Of Achievement otkriva da će upokojeni Led Zeppelin za 50. rođendan imati novo izdanje na kojem on intenzivno radi i koje će donijeti ”nešto što ljudi do sada nisu čuli” i da će ”mnogi biti iznenađeni”.

Nije riječ o novim pjesmama, bilo bi to i nemoguće i besmisleno. Page planira raditi na starim pjesmama i materijalima koji nisu uvršteni na originalna izdanja.

Prije komentara, evo jedne paralele.

Nakon raspuštanja Zeppa, 1980. godine, Robert Plant je snimio 11 studijskih albuma, uključujući ovogodišnji ”Carry Fire”, te još četiri kolaboracijska (među kojima je zanimljiv ”Raising Sand”, americana country rock album sa Alison Krauss).

Za to vrijeme Jimmy Page je uradio samo jedan solo album, ”Outrider” 1988. godine, i 5 kolaboracijskih, od kojih dva s Plantom i zadnji je njihov zajednički album ”Walking into Clarksdale” iz 1998.

Iznimni gitarista, jedan od najboljih ikada, te s Plantom koautor niza klasika rocka općenito (samo je “Black Mountain Side” i “Bron-Yr-Aur” uradio samostalno), bez pjevača nije imao puno inspiracije.

I dok je Plant davno ostavio prošlo vrijeme na miru – ”Nikad se ne možeš vratiti. Dovoljno je teško ponavljati sebe s nečim što je godinu staro, a pogotovo nešto od prije 49 godina, Ja moram nastaviti da se krećem” – Page živi intenzivno sa duhom Led Zeppelina.

Bar nama je poznata ta priča, općenito. Pa će se i u ovoj rokerskoj nebrojenim fanovima velikog benda (onima pogotovo koji danas ne mogu naći ništa kao nadomjestak) svidjeti ono što će Jimmy ponuditi.