Billie Joan

Billie Joan, splitska ‘Dylanica”, o dilemi otići ili ostati

Muzika - regija Show Time

Novi, naslovni spot albuma ”Barren Land vrlo neobičnim i metaforičnim kadrovima prikazuje vruću temu u cijelom regionu – svu tegobu odluke mladih koji razmišljaju o odlasku, ostavljajući, ipak, prostor za nadu u bolje sutra.

Ivana Pezo iz Splita, poslije rada u nekoliko bendova, 2013.  godine postaje solo kantautorica pod umjetničkim imenom Billie Joan i s autorskim pjesmama, otpjevanim na savršenom engleskom jeziku, te sa prizvukom protesta izraženog pod utjecajem svog najvećeg uzora Dylana postaje jedno od otkrovenja godine.

Njezin prvi album ”Barren Land”, objavljen 21. 4. 2017., na prvu je osvojio muzičke kritičare i, što je još važnije, s njima se u svemu složila publika.

Kao svoj zaključak ove godine, Billie Joan tek sada predstavlja video za naslovnu pjesmu albuma, u kojoj se bavi alarmantnom temom u cijelom regionu, naravno iz rakursa svog rodnog kraja.

Dilemu mladih – sreću potražiti drugdje, gdje neće biti sputani, ili ostati – spot pokazuje na naobičan i s brutalnom metaforom: slikama koje pokazuju razočaranost mlade osobe kojoj se u naslijeđe ostavlja pustoš, ali i dilemu izraženu kroz ”ljepotu mora i sunca koju ostavljamo za sobom ako ju odlučimo napustiti, pa ‘Barren Land simbolizira i odlazak i ostajanje, sjetu i tugu, ljepotu i tragediju, s konačnom porukom da je najlakše odustati, da treba preuzeti rizik i ostati.

Istaknimo još jedan vrlo zanimljiv detalj, vrijedan i u kontekstu kantautoričine priče, kao i filozofije njenog izdavača Juda Records, posvećenog upravo promociji mladih autora.

Naime, spot ”Barren Land” snimio je i montirao 19-godišnji Dominik Belančić, talentirani snimatelj iz Sinja, koji namjerava upisati Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, a ovaj rad pokazuje potencijal za ostvarenje ambicije.

I, konačno, zbog boljeg razumijevanja svih nijansi u stihovima Billie Joan, iza spota priložili smo i prevedeni tekst ”Jalove zemlje”, iz čije gorčine, ipak, niče cvijet nadanja.

JALOVA ZEMLJA

Dolje na Balkanu
Na sunčanoj jugoistočnoj obali
Leži jedna velika zemlja
Za koju nitko ustvari ne zna
To je zemlja obiteljskih vrijednosti
Gdje se svaki treći par razvodi
Tata je opet popio previše
A mama ne zna gdje su
Antibebi pilule

To je mjesto gdje Balkan pravi
Kopiju zapada
Za uspjeh se treba skinuti dogola
To je mjesto gdje pobjednici gube
Njihov uspjeh je sramota
Mjesto gdje plaćaš cijenu
Samo da ostaneš
U zemlji truleža

To je najbolja zemlja Balkana
Kao žena, tako prokleto slatka
Tako lijepa i zgodna
Tako jalova iznutra

Dolje na Balkanu
Na sunčanoj jugoistočnoj obali
Leži jedna velika zemlja
Koju volim i previše
To je mjesto gdje ti ljudi kažu
Kako se zaista osjećaju
To je mjesto gdje sunce
Liječi tvoje slomljeno srce
O moja jalova, jalova zemljo
Pruži mi ruku