Sting u Sarajevu: vraćanje nade ili slučajni presedan?

Koncerti Show Time

Frtalj stoljeća najveće svjetske muzičke zvijezde zaobilaze BiH, jer nemaju garanciju za (finansijski) uspješan koncert. Znači li nešto, u tom smislu, najava Stingovog dolaska u Sarajevo?

U2 na stadionu Koševo prije skoro 25 godina ne pada u kategoriju ”normalnih koncerata”; poznato je da su Bono i društvo u bh. metropolu došli s merhametli nakanom.

Godinama poslije se učinilo da Jamiroquai (2005.), Simple Minds (2006.) i Deep Purple (2007.) najavljuju ozbiljne svjetske koncerte u BiH – makar je riječ o veteranima na zalasku karijere i po jednom koncertu godišnje – ali… nakon njih više ništa. Jednostavno, svjetske agencije i produkcijske kuće koje u region (Ljubljana, Zagreb, Beograd) redovno dovode najveće svjetske spektakle brzo su skontale da u BiH nema dovoljno publike, a još manje para za ulaznice od 100 KM i više. Nisu oni to uradili od oka, nego nakon temeljitih analiza. Zato je najava Rolling Stonesa u Sarajevu, 2017. godine, bila zabava za medije i ubleha za naivne.

Odjednom, u vrijeme kada pandemija dodatno vrlo ozbiljno udara po novčaniku prosječnog Bosanca i Hercegovca, stiže najava Stingovog koncerta 19. 3. 2022. u sarajevskoj Zetri!!

Organizator je najveći regionalni nezavisni promoter, skopska produkcija “Avalon”. Osim što su u Makedoniji priređivali koncerte svih najvećih muzičkih imena s ovih prostora, u njihovom rokovniku otkvitani su Bryan Adams, Eros Ramazzotti, Sting (2019.), Lenny Kravitz, Tom Odell, Jethro Tull, Texas, Bryan Ferry, Armin Van Buuren, Zucchero, Morcheeba, Toto, Apocalyptica… Ljudi to rade temeljito, ozbiljno, savjesno.

U temeljitost spada i pažljivo balansiranje između ukupnog koštanja produkcije ozbiljnog koncerta i platežne moći (i raspoloženja) bh. publike. Da podsjetim – za U2 se plaćalo 20 KM, karta za Jamiroquai koštala je 15 i 30 KM, a za Deep Purple 30 KM (što je bila najjeftinija karta u cijeloj njihovoj karijeri).

Za koncert Stinga u zagrebačkoj Areni, dva dana poslije Sarajeva, treba izdvojiti od 320 kn (83 KM) za najudaljenija mjesta u dvorani do 560 kn (145 KM) za najbolje pozicije na tribinama, odnosno 830 kn (215 KM) za VIP ložu.

Jasno je da u Sarajevu nema ni govora o tim cijenama, ali da je besmisleno i pomisliti na karte od 30 konvertibilnih.

Avalon je, dakle, objavio: parter u Zetri košta 69 KM i tribine 99 KM, uz ponuđenih 1500 fan-pit ulaznica po istoj cijeni.

I tu dolazimo do konačnog odgovora na pitanje možemo li podnijeti normalne cijene za svjetske koncerte koje su daleko manje nego vani (zapravo, najjeftinije na turneji Englishmana), ali puno veće od onoga na što je naša publika navikla u svih prethodnih 25 godina. Odnosno, odgovor ćemo saznati u martu iduće godine. I od njega će zavisiti je li Sting samo još jedna epizoda ili se ipak smijemo nadati i budućim spektaklima, makar bili jednom godišnje.

Message In a Bottle. Jedva čekam da je otvorimo.

J.D.