Spleen G, Zagreb

Spleen G – ići će vam na jetra sve dok ne popustite…

Muzika - regija Show Time

Kada im čitate imena, Vince, Rafael, Volk, Sandro, zvuče kao da su odnekud iz zapadnog svijeta. Kada im slušate pjesme – opet zvuče kao da su iz zapadnog svijeta.

Ipak, purgeri su, nazvali su se Spleen G (koja jeza), opisuju se kao kung-fu žirafe, moto im je “kad si tvrd, život je mekan”, teže nadrealnom i ironičnom, skloni su eksperimentima u muzici, a formalno su se svrstali u rijetku hip hop/jazz ladicu.

Dovoljno da zagolica pažnju.

Već smo ih predstavili u rubrici ‘nova imena region-scene‘, kada su prvim zvaničnim singlom ”Krokodili” najavili i prvi album, tamo nekad u jesen.

To nekad je stiglo i evo im, za vikend, albuma prvijenca pod nazivom “Aquarium Giraffe“.

Spleen G je rođen u proljeće 2015. godine, kao kvartet koji čine Vid Vince (lead vokal i električna gitara), Rafael Lozo (bubanj), Jan Volk (bass gitara) i Sandro Šandro (klavijature). Važan i za sebe vrijedan nastup imali su na IN Music festivalu 2016., svirali su puno po zagrebačkim klubovima, u Rijeci, Šibeniku i Karlovcu, gdje zasviraše prije Ramba Amadeusa, što (nije slučajno) izdvajaju kao posebnost u dosadašnjem radu.

Jazzy obojena ”Shizofrenija” ima jasan izraz divljenja Rambu.

Svega ima u Spleen G zvuku, ali se u tim čudnim ‘muzičkim jetrima’ pročisti od izraza koji je njihov, poseban, neobičan, ne baš čest na ovdašnjoj sceni.

Svoj temeljni hip-hop izraz, najpogodniji za zaigranu atmosferu, provokacije i ironiju, miješaju sa svim i svačim, kao što je prog-rock i psihodelija u ranom singlu ”Limunska kiselina” (februar 2016.).

Oni koji su to doživjeli tvrde da su najuvjerljiviji u live izvedbama. Moramo povjerovati dok ne provjerimo (i Spleen G krene dalje od sjevero-zapada Hrvatske). Do tada pretražujte songove na njihovoj stranici.