Sepultura

Zanimljivosti o albumu “Roots” grupe Sepultura

Muzika - svijet Show Time

Šesti studijski album benda Sepultura nije donio samo izuzetnu slavu brazilskom sastavu već i nužno osvježenje u žanr, kombinicijom sirove agresije njihovog thrash metala sa tribalnim ritmovima i urođeničkim elementima koji su bili vodilja pri stvaranju pjesama.

Povodom dvadesetogodišnjice od objavljivanja legendarnog izdanja, Nocturne magazin je pobrojao činjenice koje, ako do sada niste, morate znati o albumu “Roots”, a mi smo izdvojili nekoliko najinteresantnijih.

  1. Rif uvodne pjesme “Roots Bloody Roots” predstavlja gitarsku varijaciju mantre, kombinacije zvukova sa učestalim ponavljanjem koja se često vezuje za duhovne obrede. Max Cavalera je rif napisao sa namjerom da bude što prostiji ali u isto vrijeme infektivan. Cavalera je izjavio: “Album ’Roots’ je krcat takvim minimalističkim idejama koje su u isto vrijeme veoma proste i moćne. Nekada je najteže napisati najprostije pjesme”.
  2. Naslov i refren pjesme “Roots Bloody Roots” su omaž temi “Sabbath Bloody Sabbath” sa istoimenog albuma legendarnih Black Sabbath, čiji je Cavalera veliki fan. Max navodi da mu je Tony Iommi omiljeni gitarista kada su rifovi u pitanju.
  3. Film “At Play in the Fields of Lord” iz 1991. godine inspirirao je Maxa da počne sa radom na kultnom albumu.
  4. Urođenički elementi u pesmi “Itsári” nastali su u saradnji s indijanskim plemenom Xavante koje je bend posjetio uoči snimanja albuma.
  5. Da bi uhvatila “zemljine vibracije” na albumu, grupa je zakopala master trake albuma na 24 sata.