Holger-Czukay

Umro Holger Czukay, suosnivač krautrock legendi Can

In memoriam Muzika - svijet Show Time

Czukay, jedan od ključnih likova autohtonog njemačkog krautrocka i pionir electronice i sampliranja, preminuo je 5. 9. u 79. godini.

Sa gitaristom Michaelom Karolijem 1968. je osnovao grupu Can, u kojoj je primarno bio basista i koautor svih pjesama, uz povremenu pjevačku ulogu.

S temeljima u avangardi i jazzu, Can su svoj zvuk kreirali kao kombinaciju minimalizma, elektronike i world muzike, uz elemente psihodelije i funka, a sve to ih je učinilo pionirima posebnog stila karakterističnog za njemačku scenu u tim godinama. Englezi su ga ironično nazvali krautrock (kupus rock), a drugi opis mu je ‘kosmička muzika’ i iznjedrio je niz iznimnih bendova, kao Kraftwerk, Guru Guru, Neu!, Ash Ra Tempel, Tangerine Dream, Popol Vuh i Faust.

Grupu Can je Czukay napustio 1977., započevši samostalnu karijeru, a dvije godine kasnije objavljuje album ”Movies”, kao jedan od najcjenjenijih u njegovom solo opusu, a snimio ga je, zapravo, sa kolegama iz grupe Can, bubnjarom Jakijem Liebezeitom, gitaristom Karolijem i pijanistom Irminom Schmidtom.

Među zanimljivim izdanjima je i EP Snake Charmer, objavljen 1983. kao zajednički projekt koji su snimili Czukay, Jah Wobble (Public Image Ltd) i The Edge (U2).

Opisan kao ‘uspješan most između popa i avangarde, pionir samplinga i rani primjer ambijentalne muzike sa elementima world muzike, prije nego je taj termin bio i poznart, Holger Czukay je, pored svih šest studijskih albuma Cana, objavio i 11 samostalnih izdanja, a poslednje je ”11 Years Innerspace” iz 2015.