SM58-legendarni vokalni mikrofon

Zanimljivo i neobično o legendarnom mikrofonu SM58

Muzika - svijet Show Time

Obilježavajući 50 godina od nastanka najpopularnijeg vokalnog mikrofona u svijetu, SM58, tvrtka Shure je priču o ovom čvrstom i pouzdanom ‘partneru rocka’ otkrila neke od zanimljivih detalja o njemu.

Za mnoge muzičare, a među njima i brojne slavne, to je jedini mikrofon potreban za cijelu njihovu karijeru. SM58 je “ono što pjevate” i ako je neki proizvod ikada zaslužio naziv “svjetski industrijski standard”, to je onda upravo ovaj mikrofon.

SM58 u početku umalo doživio debakl

Mikrofoni Shure su već dugo bili prisutni na tržištu kada je kompanija započela plan osvajanja radijskih i televizijskih stanica, za koje je kreirala modele SM58 i SM57. Ali, u tom svijetu nisu bili baš uzbuđeni zbog novih mikrofona i prodaja je bila toliko slaba da su u tvrtki htjeli prekinuti njihovu proizvodnju.

Ipak, kao poslednji napor, šef američkog nacionalnog odjela prodaje predložio je početkom 1970-ih da se kampanja usmjeri na live sound inžinjere u Las Vegasu. Mikrofoni su tamo postali hit, jer su zabavljači počeli da prihvataju ove modele za nastup uživo. Ostalo je istorija.

Ernie Seeler, izumitelj SM58, nije volio rock and roll

Ironično je da je jedan tihi čovjek, koji je volio klasičnu muziku, izmislio mikrofon koji će postati sinonim za rock and roll pjevače, privukavši odmah pažnju najslavnijih svjetskih bendova, kao što su The Who i The Rolling Stones. Zapanjen globalnim prihvaćanjem SM58 na rock sceni, Ernie Seeler je rekao: “Volim klasičnu muziku, ali rock and roll… ne shvaćam ga veoma ozbiljno”.

SM58-standard za mnoge zvijezde

Zvijezde koje su SM58 odmah izabrale kao ikonu među mikrofonima

SM58 su kao svoj mikrofon među prvima izabrali Roger Daltrey, Paul McCartney, Henry Rollins, Patti Smith, Alice Cooper, Buddy Guy, Jeftin Trick, G. Love, Martina McBride, Megadeth i bezbroj drugih muzičara. U stvari, bilo bi teško naći velikog zabavljača koji u nekom trenutku nije koristio SM58 u svojoj karijeri.

Ni svemirsko bestežinsko stanje nije izazov za SM58

U video intervjuu za The New York Times, u aprilu 2011., ožičeni SM58 pluta između šest astronauta na Međunarodnoj svemirskoj stanici, a korišten je za njihovo javljanje kontrolnom centru. Zvučalo je sjajno i bio je to test koji inženjeri Shurea nisu mogli izvesti na Zemlji: karakteristike performansi SM58 kada su svemirskom okruženju.

SM58 u svemiru