Generacija bez kompasa

Generacija bez kompasa na pola puta do novog albuma

Muzika BiH Show Time

Hard rock grupa iz Srebrenika predstavlja petu pjesmu ”Bojim se” za svoj novi album, koji će izdati početkom naredne godine, nakon što pojedinačno kao singlove objave svih deset predviđenih pjesama.

Generacija bez kompasa, osnovana 1991. godine, u osvit rata u BiH naslutila je svoju generacijsku sudbinu. Još dugo poslije tih nesretnih godina trebalo im je da se iz provincije, bez blagodeti današnjih društvenih mreža i video platformi, dočepaju prilike da objave prvi album. I pojavio se 2002. pod nazivom ”Epitaf” i etiketom Sarajevo-diska.

Pa su slijedile nove bez-kompasa-godine, u kojima je bend iz Srebrenika intenzivno svirao, ali su za novi album morali čekati još duže.

Možda težim putem, a možda i boljim, novi album koji su svojevremeno najavljivali za 2015. ekipa sada predstavlja na mrežama, singl po singl, stižući već do petog, što je polovina kompletnog materijala koji će zaokružiti do početka iduće godine.

U međuvremenu su svirački i scenski stigli do razine bendova sa mnogostruko većim diskografskim opusom, a posebno su zapaženi postali njihovi koncertni specijali pod nazivom ”Tribute to Smak”, koje su do sada izvodili posvuda po BiH.

Uvjerljiva izvedba i siguran nastup, kakve pokazuju u tim specijalima, trebali bi biti dovoljni da i s vlastitim pjesmama budu jednako privlačni. Ipak, ni prvi ni zadnji nisu kojima će faktor ‘pravog trenutka’ biti presudan. Strpljenja i upornosti imaju, što ih već izdvaja.