Teška industrija, foto Mislav Zabarović

Iako omekšala, Teška industrija se ne predaje

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Pola stara-pola nova Teška industrija, nekada rock sastav s prizvukom eksperimenta, i s novim pjesmama, uglavnom pop zvuka, ima publiku iz starije generacije zbog nostalgije i iz nove, jer se drže trendova.

Teška industrija će ostati zabilježena kao grupa koja je obnovljena poslije rekordnog pauziranja od 29 godina (nakon što je bila aktivni od 1974. do ’78., obnovljena je 2007. u Zagrebu).

Originalni gitarista i autor Vedad Hadžiavdić i originalni basista Ivica Propadalo okosnica su i nove Teške industrije, koja uglavnom mijenja pjevače. U početku je to bio također član iz najpoznatije rane postave, Seid Memić Vajta (kada je i osnivač Gabor Lenđel bio u ekipi), a onda su se počele smjenjivati mlađe pjevačice, Marta Kuliš, Lea Mijatović, Maja Bajamić i sada s novom pjesmom i najnovija vokalistica Lucija Lučić.

Teška industrija u Tvornici, 2016.
Teska industrija u Tvornici, 2016.

Da su trendie pokazao je njihov peti album u reunion fazi, objavljen prošle godine i nazvan ”Selfie”, a da su duhovito zabavni otkrivaju nazivi nekih pjesama, kao ”EUdala se Lijepa naša” i ”Be the change”. Koliko ih kolege cijene, pokazuju imena gostiju na odlično ocijenjenoj koncertnoj promociji albuma u Tvornici kulture, Željko Bebek, Matija Dedić, Nikša Bratoš.

”Ako shvatimo da život nema reprizu i da nema reklamacije na ono što je prošlo, onda je imperativ vječno ostati mlad”, uz dolazak nove pjevačice u bend kazuje Ivica Propadalo.

Novu pjesmu ”Reklamacija” autorski potpisuju Vedad Hadžiavdić (muzika, aranžman) i Blagica Ivanović (tekst), produkciju je uradio Hrvoje Prskalo, a spot potpisuje reditelj Tomislav Felbar.