Jam With Frienda & MORT

Mostarski Jam With Friends u akciji, a novi prijatelj je M.O.R.T.

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Jedinstveni mostarski kolektiv Jam With Friends, nakon brojnih jam druženja s mostarskim i nedavno sarajevskim muzičarima, otvorio je vrata i za male spektakle, a počili su ih sa senzacionalnim bendom M.O.R.T.

”Prijateljstvo raste, alternativna scena buja k’o kvasac, prilikom našeg novog druženja spojio se veliki broj mladih u dvorištu fakulteta i kolektivno smo završili na vrhunskom koncertu koji je održan na samo jednoj kutiji i šepavoj mikseti! M.O.R.T. na sceni zaista ostavlja srce! Kao u pjesmi “Bog” i baš je k’o bog!” – objavljuje Jam With Friends.

MORT snimanje sessiona

Iako smo o njima pisali već nekoliko puta, podsjetimo – Jam with friends je session muzičara kojeg organizira volonterski tim iz Mostara, uz želju da otkrije realan raspon žanrova, subkultura i podžanrova, pa jednom sedmično njihov Groove Studio otvara vrata za live prezentaciju najboljih momenata organiziranog jam sessiona, neobjavljenih pjesama, improviziranja bendova ili solo izvođača, uz što kvalitetniju i besplatnu audio & video & foto podršku.

Ovog vikenda se, međutim, dogodio čudesni trenutak, druženje sa sinjskom grupom M.O.R.T., koja je događaj opisala i vlastitim oduševljenjem:

”Snimanje jednog, kako smo mislili, običnog sessiona, ispalo je toliko dobro da moramo podijeliti sa svijetom. Sve se rodilo totalno nevino i spontano, mi smo imali viška vremena i manjak koncerata, pa smo gledali kako to iskoristiti. Slučajno smo naišli na mostarsku ekipu Jam With Friends i njihove uratke na Youtubeu, koji su nam se svidjeli na prvu”.

MORT snimanje sessiona

”Brzo smo se dogovorili za suradnju, snimanje je bilo dogovoreno u prirodnom okruženju u okolici Mostara. Dan prije su najavili kišu (koje na kraju nije bilo), pa smo sve preselili u Akademiju likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu koju je pohađao dio ekipe JWF.”

Kako Sinjani još kažu – Odlučili smo se za pjesmu ”Bog” koju teško da možemo progurati pod službeni radijski i televizijski singl radi tematike protivljenja represivnom aparatu i škakljivog naslova, posebno sada u vremenu ponovnog čvršćeg vezanja religije i države i bezrazložne represije prema malom čovjeku, dok se prave probleme ne dira.

Eto, pogledajte i poslušajte…