AMUS nastavlja podržavati ujednačenu muzičku scenu u BiH

Muzika BiH Show Time

Iz Fonda za kulturne i socijalne namjene, Asocijacija muzičkih stvaralaca BiH će sudjelovati u finansiranju projekata različitih muzičkih žanrova u cijeloj BiH i, što je posebno vrijedno, većinom izvan metropole.

Na Konkurs za dodjelu sredstava iz Fonda za kulturne i socijalne namjene AMUS-a, prijavljen je 61 projekat muzičkog stvaralaštva, muzičko-izdavačkog stvaralaštva te manifestacija različitih muzičkih žanrova, od dječje i etno muzike do jazza, popa i rocka.

AMUS-ova Komisija za kulturne namjene analizirala je sve dostavljene projekte, te u skladu s pravilnikom, odnosno jasnim kriterijima za sufinansiranje, danas objavila izbor 27 programa i sadržaja kojima će se pomoći u realizaciji.

Iznos odobrenih sredstava u najvećem broju projekata je između 1.500 i 2.500 KM, a gradovi gdje će oni biti ostvareni su Banja Luka, Čitluk, Doboj, Jablanica, Mostar, Prijedor, Sarajevo, Tešanj, Travnik, Tuzla, Visoko i Zenica.

evergreen fest

Za ilustraciju, spomenimo da su među njima Evergreen fest u Čitluku, dva programa u Jablanici – Rock maraton DemoFest i Muzički pozdrav ljetu, tri mostarska programa – Mostar Gipsy Festival, Mostar Blues & Rock Festival i Mostar rock school Live sessions, četiri banjalučka programa – reUnion, Dani Vlade S. Miloševića, Banjalučka gitarijada i Obilježavanje 40 godina rada ženskog kamernog hora Banjalučanke.

Posebno je vrijedno istaći dva kulturološka projekta s trajnim efektom, čiju će realizaciju pomoći AMUS. To su ”Produkcija koncertnih zapisa umjetničke muzike i arhivskih snimaka tradicionalne narodne muzike” u realizaciji Muzičke akademije u Sarajevu te ”Digitalizacija naučnih zvučnih snimaka iz arhiva zemaljskog muzeja BiH”.

Dodatni značaj AMUS-ovom finansijskom pomaganju muzičkih projekata u BiH čini opredjeljenje da se u što većoj mogućoj mjeri podrže programi izvan metropole, sa idejom da se pokušaju ujednačiti pretpostavke muzičkog stvaralaštva u cijeloj zemlji.

Na fotografiji ispod: LSD, pobjednici Banjalučke gitarijade 2016.

Banjalučka gitarijada 2016. grupa LSD