Glastonbury publika

Fleetwood Mac i Eagles pokreću novi rock mega festival

Muzika - svijet Show Time

Je li prošlogodišnji Desert Trip, sa šest megazvijezda istorije rocka, pokrenuo revival velikih ekskluzivnih rock okupljanja? Kako bilo, dva slavna benda najavljuju festival inovativne koncepcije, koji podsjeća na spektakl američke NBA lige.

Zlatna godina hipi kulture. 1969., obilovala je zanimljivim rock festivalima (čak 25 zapaženih), uglavnom u Americi, Kanadi i Engleskoj, da bi legendarni trodnevni Woodstock (15.-17.8.1969.) pokrenuo lavinu koja se proširila cijelim planetom. Već u narednih nekoliko godina pokrenuti su veliki festivali u Njemačkoj, Japanu, Finskoj, Holandiji, Čileu, Turskoj… pa čak i tadašnjoj Jugoslaviji, koja je između 1972. i ’78. imala seriju putujućih Boom festivala.

Disperzija godišnjih rokerskih okupljanja posvuda po svijetu donijela je puno dobroga rock muzici, ali (po prirodi stvari) ni jedan događaj više nije imao globalni značaj poput Woodstocka. Možda donekle ipak, Glastonbury, koji je pokrenut 1970. i u novom mileniju i koji, po broju posjetilaca, bendova u programu i atmosferi koju stvara u tih pet festivalskih dana, podsjeća na woodstockovski ambijent.

desert-trip-neil-young-mccartney

Kada je prošle godine, u terminima 7.-9. i 14.-16. oktobar, najavljen Desert Trip u kalifornijskoj pustinji i nevjerovatni line-up sa šest legendi rocka – The Rolling Stones, Bob Dylan, Paul McCartney, Neil Young, Roger Waters i The Who – bilo je to najbliže planetarnoj senzaciji od prije skoro pola stoljeća.

Moguću novu senzaciju jučer su najavili The Eagles i Fleetwod Mac, dvije velike rock grupe, koje ovog jula/srpnja planiraju festival za koji se nadaju da će ga razviti kao godišnju seriju koncerata.

Koncepcija im je zanimljiva i izražena je nazivima festivala – Classic East i Classic West, te mjesta održavanja – Citi Field u New Yorku i Dodgers stadion u Los Angelesu. Svaki festival trajao bi više od dva dana, a simboličnim predstavnicima Istoka (Fleetwood Mac) i Zapada (Eagles) će se priključiti brojni drugi bendovi, čija će imena biti objavljena u narednim mjesecima. Budući za produkcijska kuća koja je radila prošlogodišnji Desert Trip nije najavila njegovo novo izdanje za ovu godinu, rokerska super-liga Classic East & Classic West mogući je novi planetarni spektakl.

Inače, ovaj projekt će biti prvo scensko pojavljivanje Eaglesa nakon smrti njihovg osnivača Glenna Freyja, u januaru 2016. godine, te jedini nastupi Fleetwood Mac zakazani za 2017.

Desert Trip