arsen_dedic

Bez Arsenovih pjesama u kampanjama

Muzika - regija Show Time

Pokret ProLife iskoristio je pjesmu “Kad se male ruke slože” Arsena Dedića i Drage Britvića za svoju peticiju “Imam pravo na život” protiv pobačaja, a tome se usprotivila obitelj slavnog kantautora.

Neposredno poslije Arsenove smrti, 17. 8. 2015. godine, mnogi su požurili s priređivanjem raznih ‘tribute’ programa i budući da su neki počeli mirisati na komercijalizaciju Arsenovog bogatog opusa (ili po naški: da su se htjeli ‘ogrebati’ u situaciji velike pozornosti), Gabi Novak i Matija Dedić, kao nasljednici Arsenovih autorskih prava, tražili su kontrolu nad svakim takvim događajem.

Kako piše Jutarnji list, u novom slučaju su se usprotivili upotrebi pjesme “Kad se male ruke slože” u svrhu spomenute kampanje kojom se nastoji zabraniti abortus u Hrvatskoj.

Začetnik ove akcije, Vincent Batarelo, objavio je kako je poznata pjesma postala neslužbena himna kampanje, ali nije razmišljao o autorskim pravima, niti zatražio dopuštenje Arsenove obitelji.

Gabi Novak je za Jutarnji.hr izjavila kako u potpunosti podržava pravo žene na izbor, ali i sljedeće: “Nije mi drago čuti da se Arsenova pjesma povezuje s nekakvim zabranama. A još manje jer nas nitko nije kontaktirao niti javio da želi koristiti ‘Kad se male ruke slože’. No, to je običaj u Hrvatskoj da se vlasnike ne traži dozvola, eto, mene prijatelji znaju nazvati i obavijestiti kako su gledali film u kojem se izvodi moja pjesma, a ja nisam imala pojma… U svakom slučaju, kao najbliža obitelj Arsena Dedića nismo za to da se njegove pjesme koriste u ovakvim kampanjama”.