Sabaton

Švedsko-njemački metalci u Beogradu i Zagrebu

Muzika - svijet Show Time

Švedska power metal grupa Sabaton, njihovi zemljaci Twilight Zone i njemački heavy metalci Accept donose eksploziju ovog žanra na koncertima u Beogradu, 6. marta, i u Zagrebu 13. 3.

Sabaton je na svjetskoj turneji na kojoj predstavljaju svoj osmi album The Last Stand iz prošle godine, zanimljiv po svom neobičnom konceptu. Svih 12 tema ovog albuma posvećeno je ratnoj ‘last stand’ strategiji, od davnašnje Bitke kod Termofila iz petog stoljeća do Drugog svjetskog i Vijetnamskog rata, a jedna (“Last Dying Breath”) je posvećena srpskom oficiru Dragutinu Gavriloviću, koji se borio u oba svjetska rata.

S takvom koncepcijom koncerti Sabatona sadrže brojne spektakularne trenutke, sa puno uniformiranih statista, video projekcijama i specijalnim efektima.

Na dijelu turneje (bez američkog, koji slijedi kasnije) Sabatonu se priključuje još jedan legendarni sastav heavy metal pokreta, njemački bend Accept, koji će iduće godine napuniti čak pola stoljeća na sceni Uako ubrojimo i rano razdovlje kad su se zvali Band X) i u ovom žanru su prava institucija.

Koncert koji više nalikuje na mali metal festival, otvara svedski symphonic power metal bend Twilight Force, čiji je staž puno kraći, tek šest godina.

Metal rock karavan u ovom dijelu Evrope se pojavljuje 6. marta u Belexpo centru, a u zagrebački Dom sportova stiže 13. 3.