The Temptations

Billboard izabrao najveća r&b i hip hop imena ikad

Muzika - svijet Show Time

Čuveni američki muzički magazin Billboard je po prvi puta sačinio opsežnu all-time listu najvećih R & B i hip-hop izvođača, na kojoj dominiraju The Temptations, Aretha Franklin i Michael Jackson.

The Temptations su u vrhu liste najboljih r&b izvođača svih vremena, jer su uknjižili rekordnih 16 albuma na vrhu Top liste r&b / hip-hop izdanja (koja je formirana 1965. godine) i 14 vodećih songova na top listi koja postoji od 1958., uključujući i najduži vodeći hit singl “Ain’t Too Proud to Beg” iz 1966. The Temptations su, pored toga, imali ukupno 43 pjesme u Top tenu, u svim dekadama od ’60-ih do 90-ih.

Aretha Franklin je na ovoj listi drugoplasirana i, naravno, prva među ženama, plasiravši se ispred Stevie Wonder (koji je laureat među muškim solo izvođačima). Ove dvije ikone su imale po 20 pjesma na vrhu listi Hot r&b/hip-hop Songs.

Top Five zaključuju James Brown (No. 4) i Michael Jackson (No. 5).

Među primarno rap izvođačima najbolje rangirani su Drake (No. 19) i Jay Z (No. 20).

Album Michaela Jacksona ‘Thriller’ šampion je u vremenu provedenom kao broj 1 liste albuma – ukupno 37 sedmica 1983-84.

The Black Eyed Peas su sa albumom The E.N.D. (2009.) rangirani kao drugi, a slijede Jacksonov Off the Wall (1979.), istoimeni album Whitney Houston (1985.) i M.C. Hammer sa Please Hammer Don’t Hurt ‘Em (1990.), kao top rap album.

Kao top all-time R&B/hip-hop song, slavi Mary J. Blige s pjesmom “Be Without You“, koja je 15 sedmica bila broj 1 na listi, a slijede Macklemore & Ryan Lewis “Thrift Shop” (featuring Wanz), Usher “You Make Me Wanna…”, Marvin Gaye “Sexual Healing” i Deborah Cox “Nobody’s Supposed to Be Here”.