Eric Clapton

Gitarski heroj Eric Clapton ove 2017. odlazi u penziju!

Muzika - svijet Show Time

Legendarni blues i rock gitarista, koji će 30. marta 2017. napuniti 72 godine, tvrdi da je umoran i uz to željan porodičnog mira, pa će odsvirati još par koncerata pred rođendan – i da nema više…

U maju 2016. Clapton je izdao svoj 23. studijski album I Still Do, pa u septembru i album uživo Live in San Diego. Činjenica uz uz njih nije imao veću turneju dovoljna je ilustracija da gitarski heroj nije više toliko željan žive svirke.

Dapače, vodeći muzički magazini su krajem prošle godine objavili njegovu ispovijest, u kojoj je otkrio da je prvenstveno narušeno njegovo zdravlje, da je počelo s bolovima u donjem dijelu leđa i da mu je sve teže svirati. Uz to, već odavno priželjkuje više užitka u krugu porodice.

Evo njegove originalne izjave: “I know I’ve been threatening retirement for the last 50 years, but I didn’t think I’d ever really want to stop. I love what I do and always have done, but over the last few decades I’ve found what I was always really looking for, a loving family who love me just the way I am, which means I can relax and rest when I need to, and more and more I treasure the beauty of that.”

Dakle, kao njegov oproštaj od scene tada su najavljena samo još četiri američka koncerta, 19. i 20. 3. u New Yorku, te 25. i 26. 3. u Los Angelesu. Međutim, ovih dana su osvanule su i nove najave, tri nastupa u londonskom Royal Albert Hallu, 22., 24. i 25. maja 2017.

Je li se ”Slowhand” odlučio da konačni oproštaj ipak priredi u domovini ili definitivno vrijedi pravilo ”ko se jednom zarazi scenom, nikada s nje neće stvarno poželjeti da ode”?

https://youtu.be/VmLQes4tmtM