Esma Redžepova

Preminula Esma Redžepova, Queen of World Gipsy Music

Muzika - regija Show Time

Makedonska pjevačica Esma Redžepova, kraljica romske muzike, preminula je jutros u Skoplju u 73. godini, poslije kraće i teške bolesti, objavili su lokalni mediji.

Esma je titulu Queen of World Gipsy Music dobila 1976. godine, a američka organizacija National Public Radio uvrstila ju je među 50 najvećih vokala u svijetu!

Iz njezinog privatnog života jedno poglavlje čini i najvrijedniju sliku o jednoj vrlo posebnoj ženi – udala se 1968. godine za svog menadžera Stevu Teodosievskog (1924. – 1997.), ali par nikada nije imao vlastitu djecu, no vremenom su se i u svijetu pročulli kao odgajatelji 47 napuštene ili siromašne djece, kojima su osigurali dom i obrazovanje.

Esma Redžepova

Tokom pjevačke karijere duge 55 godina nastupila je na vrhunskim svjetskim muzičim festivalima. Izvela je više od 12.000 solističkih koncerata u Makedoniji i u inostranstvu, a u oficijelnoj diskografiji upisano je 15 albuma za ovdašnje i svjetske izdavačke kuće, kao i saradnja s uglednim svjetskim muzičkim imenima.

Esma Redžepova je postala poznata i po svom jedinstvenom smislu za modu, pojavljujući se u javnosti uvijek sa upečatljivim nakitom i šarenim turbanima, a zabilježeno je da je skupila kolekciju od preko 300 turbana.

Ilustracija: Nataša S. Kostovska