Gruhak na bini

Sanjam…Da sam ja netko: koncert za Indexe u Zenici i Sarajevu

Muzika BiH Show Time

Svi oni koji su uživo doživjeli pjesme Indexa u interpretaciji dubrovačke grupe Gruhak, poslije njihovog koncerta su morali priznati da vjerniju, energičniju i emotivniju izvedbu klasika sarajevskih legendi nisu čuli.

Među Gruhakovim fanovima je čak i sam Fadil Redžić, basista Indexa i autor velikog broja njihovih slavnih pjesama, koji ih je gledao na jednom nastupu u sarajevskom klubu Sloga i Dubrovčanima otkrio da su ostavili veliki dojam na njega.

Gruhak u počast Indexima

Gruhak ima iza sebe skoro 20-godišnje scensko iskustvo. Izdali su autorski album ”Make A Stand” (i najavljuju drugi), a posebno je impresivno da su izveli više od 400 nastupa diljem našeg regiona, prošli veliki dio Europe, te imali posebne turneje po Njemačkoj i Engleskoj, gdje su svirali i u kultnom 100 Clubu, u kome su nastupale rock legende poput Rolling Stonesa, Beatlesa i Claptona.

Zanimljivo je da su u Berlinu svirali kao posebni gosti Volkswagen privatne zabave, a u Flensburgu na festivalu kojeg održava Audi svake godine. Naravno, na tim događajima Gruhak je izvodio najpoznatije pjesme grupa Pink Floyd, Led Zeppelin, The Doors, The Who i drugih, jednako uvjerljivo kao što sviraju Indexe, zbog čega ih i smatraju jednim od najboljih cover bendova ikada na prostoru bivše države.

Ovog ljeta Gruhak je samo u Dubrovniku tri puta priredio tematski cjelovečernji ”Tribute to Indexi” koncert, jer je publika uvijek tražila još. Svirali su isti program i u Tivtu, u sklopu Festivala mediteranskog teatra, a tamo ih je pozvala Maja Perfiljeva, koja je niz godina pisala stihove za Indexe, među njima neke od najvećih hitova poput ‘Sanjam’ i ‘Da sam ja netko’.

Gruhak, Dubrovnik

U Sarajevu Gruhak ima, slobodno se može reći, status zvijezde, jer na svakom od dosadašnjih nastupa tražilo se mjesto više. Novu priliku Sarajlije imaju 13. 12., opet u klubu Sloga, a prije koncerta u istom prostoru će biti promovirana knjiga ”Indexi: U inat godinama”, prva i jedina biografija kultnih sarajevskih pionira rocka.

No, u to vrijeme će ih, konačno, prvi puta uživo moći čuti i Zeničani – na koncertu dan ranije, 12. decembra, u velikoj sali Bosanskog narodnog pozorišta. Zenica ima jednu od najraskošnijih arenskih dvorana u regionu, sa ogromnim kapacitetom od 10.000 mjesta, ali, nažalost, nema veći koncertni prostor od skromnih 400 mjesta u BNP-u, pa se upravo ovdje priređuju programi koji nisu za Arenu, kao što su nedavni nastupi Nene Belana, Gorana Karana, Massima i Ramba Amadeusa.

Kakav ugođaj publika može očekivati od ekipe predvođene pjevačem Borisom Kosovićem i gitaristom Ivanom Jakićem možete čuti u kolažu izvedbi snimljenih na ljetošnjem koncertu u dubrovačkom teatru.