Thirty_Seconds_to_Mars

30 Seconds to Mars: patriotizam bez patetike

Muzika - svijet Show Time

Iskustvo govori: jedna od najtežih muzičkih kategorija je patriotska pjesma. Ako nije patetična, onda je dnevno politički jeftina. Samo rijetki uspijevaju izvući se iz zamki, a time se može pohvaliti Jared Leto, frontmen američke rock grupe Thirty Seconds To Mars.

Peti album TSTM pod nazivom ”America” pojavio se 6. 4. i ljeto prošle godine najavljen je singlom ”Walk on Water”, koji je puni sjaj dobio par mjeseci kasnije u impresivnom videu.

Gotovo sve što se u njemu vidi dogodilo se u jednom danu u Sjedinjenim Američkim Državama, 4. jula 2017. Više od 10.000 kreativnih ljudi poslalo je svoje snimke, ukomponirane u rad 92 profesionalne ekipe i s kadrovima snimljenim u svih američkim saveznim državama urađen je portret ove zemlje.

Dijelovi spota su samo djelić dokumentarnog filma ”Dan u životu Amerike”, u režiji Jareda Letoa, koji je pratilac novog albuma i tek se čeka njegova premijera.

Nova Amerika, njezina politika i aktuelni predsjednik predmet su brojnih aktuelnih pjesama i albuma, uglavnom s angažiranom notom. Takvu imaju Leto i njegov bend, ali rezultat je drugačiji.

A thin line, the whole truth
The far right, the left view
Breaking all those promises made
Times are changing

Spot u svakom slučaju vrijedi pogledati.