Appolo

Najveće teorije zavjere u američkoj istoriji

GPS za dušu Svijet tajni Top teme

slijetanje na Mjesec

Slijetanje na Mjesec lažirano

Teorije zavjere o slijetanju na Mjesec predstavljaju skup različitih teorija koje se bave pretpostavkom da se slijetanje čovjeka na Mjesec (od 1969. do 1972.), u okviru programa Apollo, zapravo nije dogodilo, nego da je lažirano od strane NASA-e i američke vlade, s ciljem da se pobijedi u svemirskoj utrci koju su SAD vodile sa Sovjetskim savezom. Prema teoriji sve je snimljeno u hollywoodskom studiju, pod režiserskom palicom Walta Disneyja (po nekim teoretičarima, Stanleya Kubricka).

Teoretičari zavjere naveli su nekoliko nelogičnosti, koje prema njima predstavljaju neoborive dokaze da je slijetanje na Mjesec bilo lažirano. Jedan od prvih i najpoznatijih argumenata bilo je navodno vijorenje zastave na vjetru, što bi bilo nemoguće u vakuumu.

S druge strane, niko iz američke vlade ili NASA-e, od onih koji su bili uključeni u Apollo program, nije izjavio da je slijetanja na Mjesec bilo prevara, što (ukoliko je riječ o prevari) djeluje prilično nemoguće, s obzirom na broj učesnika ovog velikog projekta.

https://www.youtube.com/watch?v=rMp-Z7lG2HY