Appolo

Najveće teorije zavjere u američkoj istoriji

GPS za dušu Svijet tajni Top teme

globalno zatopljenje

Globalno zagrijavanje

Poznato i kao ‘klimatske promjene’, globalno zagrijavanje odnosi se na porast temperature u Zemljinoj atmosferi i okeanima, kao rezultat djelovanja stakleničkih plinova. Da bi se smanjile posljedice globalnog zagrijavanja, aktivisti su predložili brojne promjene, uključujući regulisanje spaljivanja fosilnih goriva i zaustavljanje krčenja šuma.

Neki, međutim, vjeruju da je globalno zagrijavanje prevara, te da su podaci koji ukazuju na klimatske promjene lažni.

Neki protivnici zagovaranja antropogenog globalnog zatopljenja optužuju zapadne i druge vlade svijeta za zavjereničke namjere da stvore tzv. “Svjetsku Vladu”, zasnovanu na UN-centralističkom tj. nedemokratskom upravljanju planetom Zemljom. Među ovima se ističu voditelji nacionalnih radio-programa u SAD, kao npr. Alex Jones. Voditelj TV emisija na nacionalnoj kablovskoj mreži SAD-a i bivši guverner savezne američke države Illinois, Jesse Ventura, u svom Showu decembra 2009. koji se temelji na istraživačkom novinarstvu obradio je i temu globalnog zatopljenja i zaključio da je riječ o zavjeri, s enormnim bogaćenjem pojedinih svjetskih lidera kao glavnim motivom. I neki sadašnji visoki dužnosnici SAD-a poput kongresmena Ron Paula imaju slične stavove, dok Senator James Inhofe predvodi grupu među američkim javnim dužnosnicima koja zahtijeva revidiranje politike Vade SAD-a o globalnim klimatskim promjenama.

Teze o zavjereničkoj pozadini davanja velike važnosti fenomenu globalnog zatopljenja, dobile su na značaju kada su u javnost procurili službeni dokumenti organizatora Konferencije u Copenhagenu novembra 2010., u kojima se koristi asocijativan izraz Global governance tj. Globalno upravljanje (vladanje). Nakon što je namjeru globalnog upravljanja priznao i sam novi Predsjednik EU, više nije riječ o teoriji zavjere već o istinski planiranim aktivnostima.

Jedna od najčešće isticanih tvrdnji je da iza davanja velikog značaja globalnom zatopljenju stoji tzv. Grupa Bilderberg. Riječ je o neformalnoj asocijaciji vrlo utjecajnih pojedinaca, kojoj se spočitava namjera depopulacije tj. smanjenja broja stanovnika na planeti!

To navodno žele postići inženjeringom, npr. izazivanjem zaraza i proizvodnjom štetnih lijekova, te povećanjem razlike u standardu života uopšte. Ta bi se razlika povećala porastom cijena hrane te pritiskom na nerazvijene zemlje da jeftine izvore energije svojih klasičnih privreda poput termoelektrana i hidroelektrana, zamijene skupljim alternativnim rješenjima za eksploataciju obnovljivih izvora poput Sunca, vjetra ili okeana. Za ovu namjenu navodno zloupotrebljavaju ekološke pokrete.