Junaci crtanih filmova

Pet zaboravljenih kultnih junaka crtanih filmova (video)

Film & Foto & TV Show Time

Nekad tretirani samo kao zabava, nekad posmatrani kao dio unosne filmske industrije – crtani filmovi su, definitivno, dio kulture dvadesetog stiljeća. Nindža kornjače, Simpsoni, Mickey Mouse, South Park, Scooby Doo, Tom & Jerry, Bugs Bunny, Mornar Popaj, SpongeBob… desetine je legendarnih junaka animiranih filmova i svako bi dijete (i još uvijek dijete u nama odraslima) moglo uraditi vlastitu top listu najboljih ili najpopularnijih.

Ipak, u našoj listi smo se opredijelili za neke junake koji nisu imali planetarnu, nego ograničenu slavu (a to je uključivalo i naše prostore) te one koji su pomalo zaboravljeni u ovdašnjim TV programima.

1. LA LINEA

Prvi na popisu kultnih likova koji nisu svjetske mega-zvijezde, ali su ovdašnji junaci jeste Linija (talijanski: La Linea), crtani film talijanskog autora Osvalda Cavandolija.

Zanimljivo je poređenje sa talijanskim famoznim stripom ”Alan Ford”, gotovo nepoznatim izvan Italije – i prostora ex Jugoslavije.

Crtani film Linea nastaje 1969. (prva epizoda je urađena za reklamu) iz beskonačne crte koja se pruža zdesna na lijevo, pa iz nje “niče” čovječuljak koji upada u čudne avanture u koje ga dovodi crtač, a stalno ih komentira, bilo da se zabavlja ili živcira. Crtač ne govori, nego samo napravi “rješenje” – crtanjem ili brisanjem. Čovječuljak iskazuje sav talijanski temperament kada se raduje, priča, ljuti, smije, oduševljava, nabraja, “odmjeri šakom do lakta” itd.

Zanimljivost: 2005. se Linija pojavila u video-spot za Jamiroquaijevu pjesmu ”(Don’t) Give Hate a Chance”, animiranom komentaru “Rata protiv terorizma” i sadrži 3D prikaze poznatog lika, Linije, kao i crtačevu ruku i olovku.

1 razmišljanje na “Pet zaboravljenih kultnih junaka crtanih filmova (video)

Komentari su zatvoreni.