FENA Novost: KUCZ: Poduzeti prevetivne mjere radi sprečavanja prirodnih =?utf-8?Q?nesre=C4=87a?=

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-11-04 16:43:27

KUCZ: Poduzeti prevetivne mjere radi sprečavanja prirodnih nesreća

SARAJEVO, 4. novembra (FENA) – Kantonalna uprava civilne zaštite saopćila je da nadležni organi trebaju odmah poduzeti preventivne mjere iz Zakona o zaštiti i spašavanju od prirodnih i drugih nesreća zbog opasnosti od eventualnog izbijanja prirodnih i drugih nesreća.

Ističu da je u prethodnom periodu uočena neadekvatna pripremljenost određenog broja nadležnih subjekata zaštite i spašavanja zbog čega skreću pažnju na neke mjere koje su dužni poduzeti.

– Obaveza je pravnih osoba da donesu planove zaštite i spašavanja za svoje djelovanje, planiranje i osiguranje materijalno-tehničkih sredstva za provođenje mjera zaštite i spašavanja, organizacija svojih snaga civilne zaštite, te opremanje tih snaga potrebnom opremom za učešće u zaštiti i spašavanju – navode iz Kantonalne uprave civilne zaštite.

Ukazuju i na mjere provođenja lične i uzajamne zaštite građana kao najmasovnijeg oblika pripremanja i organiziranog učešća građana u zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća.

Na taj način stvorit će se pretpostavke za efikasnije i brže reagiranje na sve potencijalne izazove i prijetnje i samim tim izbjeći ljudska stradanja i velike materijalne štete, navod se u saopćenju Press službe KS.

(FENA) M.B.