music-art

Jesu li AntiSalon i ‘odbijeni’ možda anti-umjetnici?

Cooltura Gledam

U zagrebačkom Domu hrvatskih likovnih umjetnika, za 10. 11. 2016. zakazano je otvorenje 33. Salona mladih – Troškovnik, a izložba će biti otvorena mjesec dana.

Salon mladih se održava u organizaciji HDLU-a svake dvije godine i riječ je o referentnoj izložbi koja predstavlja presjek likovne scene mlađe generacije i predstavlja nova umjetnička imena.

Vijest, međutim, ima jednako interesantan nastavak, koji je u obliku ‘manifesta’ objavljen na društvenoj mreži, na stranici AntiSalon i kojeg prenosimo u cjelosti. Uz naš dodatak: e, kad bi se ‘antisaloni’ mogli (a mogu) priređivati u svim sferama društvenog i umjetničkog života i u svim sredinama…! Kakvu bi to drugačiju sliku mogli činiti muzički i teatarski antifestivali, književni antikonkursi, filmski antifondovi…

Music, art

Evo AntiSalon poziva, inspirativnog za sve ‘buntovnike’ u kulturi:

”Na početku priče je email kojeg čekaš, tisuće megabajta probijaju se kroz kablove iznad kojih su autoceste, kuće, kanalizacijski čvorovi, studentske sobe i pretijesni umjetnički ateljei. U masi virtualnog taloga čuči nekoliko bestrasnih rečenica u kojima će pisati je li ti rad prošao ili je odbijen na 33. Salonu mladih.

Ali što ti zapravo čekaš; institucionalno odobravanje umjetničkog rada, potvrdu o ispunjavanju traženih uvjeta, mogućnost izlaganja u galeriji? Statistika je neumoljiva, veći dio prijavljenih umjetničkih radova neće zadovoljiti kustoske kriterije ni koncepcijske uvjete i uvijek će biti više onih koji su odbijeni.

Brojevi su poput tržišta, stežu prsten oko grla ukusa, a negdje na rubu tog prstena izrastao je Antisalon, bijenalna izložba pokrenuta 2012. godine inicijativom Stipana Tadića i Vladimira Tatomira.

Na Antisalonu, bez ikakvih uvjeta, primaju se svi radovi koji su odbijeni na Salonu mladih. Namjera je to, da kustoski selektiran dvogodišnji presjek umjetničkog stvaralaštva mladih umjetnika, Antisalonom dobije i svoj podrum, prizemlje, piano nobile i tavan.

AntiSalon, odbijeni

Antisalon vraća stvari na početak, u volumen presjeka unutar kojeg između umjetničkog djela i publike neće stajati nitko i vrlo neposredno progovara o našoj suvremenosti, u kojoj je uvijek više onih koji ne ispunjavaju određene estetske kriterije, nedostaje im nekoliko zareza u prijavama projekata, možda pošta nije bila dovoljno brza.

Uz neospornu potrebu za žiriranjem prijavljenih umjetničkih radova, masmedijskom aklamacijom pobjednika i davanjem institucionalnog uvida u dvogodišnje stvaralaštvo, dati mogućnost izlaganja odbijenima znači proširiti polje vidljivosti mladih umjetnika, a to nije malo. Antisalon otvara se 10.11. u 21h u galeriji Siva (Medika). Bit će četvrtak i ti još nisi odbijen/a.”