Mark Ronson, Bruno Mars

Poslušajte je li megahit ”Uptown Funk” plagijat?

Muzika - svijet Show Time

Collage je funk grupa iz Los Angelesa, aktivna 1980-ih godina i poznata tek po jednom hitu na top listama, “Romeo Where’s Juliet.”

Pitanje je da li bismo ikada za njih čuli da se ovih dana nisu pojavili s tvrdnjom kako je ”Uptown Funk”, prošlogodišnji megahit Marka Ronsona & Bruna Marsa, plagijat njihovog songa ”Young Girls” iz 1983.

Uz neizbježno je pitanje ‘zašto su toliko čekali da se oglase”,? Prisjetimo se i priče u vezi s plagijatom ”My Sweet Lord” (1970.), Georga Harrisona (ex-Beatles), koji je optužen da je kopirao pjesmu “He’s So Fine” američke ženske vokalne grupe The Chiffons iz 1962. Bila je to parnica desetljeća i američki sud je 1976. utvrdio da je Harrison “podsvjesno” kopirao ranije melodiju. Iako su The Chiffonsice iskoristili priliku da ’75. opet objave svoju pjesmu, ništa posebno nisu postigle i Harrisonova je ostala priznata kao klasik.

Novi slučaj možete i sami provjeriti preslušavanjem. Tek uzgred, Ronson & Mars su na You Tzbe kanalu do danas imali nevjerovatnih 1.936.627.738 prikaza.