Bob Dylan

10 najljepših tekstova namćora Dylana

Muzika - svijet Show Time

Kada je Bob Dylan sredinom 1960-ih, poslije samo par godina od početka karijere, počeo postajati fenomen i svojevrsni autorski glasnogovornik buntovne studentske populacije, mediji su ‘poludjeli’ za njim.

Gdje god se pojavljivao, na press konferencije su hrlile desetine novinara, fotoreportera, kamermana, a većina njih su, apsurdno, bili u poznim godinama i već proćelavi (”Ja ne bih dao da nas vodi ni jedan ćelavi političar” Dylanove su riječi) – i, još apsurdnije, bez stida su mu priznavali da nisu slušali njegove pjesme, ali bi, eto, da ga pitaju…

Bob Dylan & Joan Baez

Tako je jedna novinarka upitala Dylana ”Zašto pjevaš”, a ovaj uzvratio ”Zato što mi se pjeva”, dok je drugi pitac vrli htio da mu pjevač kaže ”Ima li u njegovim pjesmama poruka”. I Dylan odgovorio vrlo kratko – Ne!

Taj Dylan, koji danas, ove 2016. godine, nakon objave da je dobio Nobelovu nagradu za knjževnost, ne saziva press konferencije, nego se, dapače, ne javlja ni na pozive Nobelovog komiteta koji bi da dogovori njegov dolazak na ceremoniju u Stockholm.

Taj Dylan ne udvara se ni publici, ni novinarima i može sebi dopustiti da prije nekoliko dana, na spektakularnom koncertu najvećih svjetskih zvijezda u kalifornijskoj pustinji, izađe na binu bez pozdrava, izvede svoj nastup bez riječi i na kraju samo ode sa scene – jer je to znao raditi i na početku karijere, kada bi se većina drugih dodvoravali svima.

Taj Dylan (brilijantna scena iz Coppolinog dokumentarca ”No Direction Home”, 2005.) može na zahtjev reportera ‘da sisa svoje naočale’ – što bi trebala biti cool fotka za naslovnice – mirno ustati, prići reporteru i ponuditi da on sisa njegove naočale, pa priupitati i ostale novinare želi li neko sisati njegove naočale.

Taj Dylan sve je rekao u svojim pjesmama i nema potrebu za glumom.

I tom namćorastom Dylanu sve možete progledati kroz prste, jer je napisao svu silu pjesama ‘sa porukama’, bile one o životu, nepravdi svake vrste, buntu ili samo ljubavi.

Predstavljamo vam takvog Dylana i izbor njegovih 10 među desetinama kratkih i opjevanih literarnih djela zbog kojih je dobio Nobela.

Krenite s nama u tu posebnu avanturu…