Toše Proeski

Sjećanje na Tošeta Proeskog

GPS za dušu Vremeplov

U saobraćajnoj nesreći na autoputu nadomak Velike Gradište, koja se dogodila u ranim jutarnjim satima na današnji dan, 16. 10. 2007. godine, vozeći se na snimanje koje je bilo zakazano toga dana u Zagrebu, poginuo je Toše Proeski, makedonska pop zvijezda. Imao je 27 godina.

Toše je u svega nekoliko godina postao jedan od najpopularnijih pevača u regiji. Njegova muzički uspon započeo je 1997. kada je pobijedio na makedonskom pop festivalu “Melfest”. Godine 1999. objavio je svoj debi album “Nekade vo nokta” (Negdje u noći). Pobjedom na Beoviziji 2003. godine s pjesmom “Čija si“, počeo je graditi međunarodnu karijeru. Jedno od prvih značajnijih međunarodnih priznanja dobio je na dodjeli BH muzičke nagrade “Davorin 2004” u Zenici, kada je kristalnom statuetom nagrađen kao najbolji regionalni izvođač.

Godine 2005. Toše je objavio nešto drukčiji album pod nazivom “Božilak” (Duga), na kojem je snimio 14 klasika makedonske etno muzike (“Jovano Jovanke”, Uči me majko karaj me” i dr.). Album “Igra bez granica” objavljen je u avgustu/kolovozu 2007. i postao je jedan od najtiražnijih pop albuma.

Zadnji njegov veliki koncert dogodio se na stadionu u Skoplju 5. 10. 2007. i Fondacija “Toše Proeski” odlučila je da taj dan bude memorijalni i da se svake godine u Skoplju organizira koncert u počast mladoj pjevačkoj zvijezdi.

Jeste li znali: Ženski fanovi Tošeta Proeskog često su na njegovim koncertima bacali na scenu plišane igračke, a kada je pjevač objavio da ih sve čuva, to je vremenom postao ritual i jedan od zaštitnih znakova njegovih nastupa. Poslije pjevačeve pogibije sve plišane igračke su pohranjene u muzeju u njegovom rodnom gradu.

 

Glas.ba