FENA Novost: Uljarević: Na izborima široka ponuda, ali i neizvjesnost

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-16 10:56:10

Uljarević: Na izborima široka ponuda, ali i neizvjesnost

PODGORICA, 16. listopada (FENA) – Direktorica Centra za građansko obrazovanje iz Podgorice Daliborka Uljarević ocijenila je, uoči današnjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, da postoji neizvjesnost u pogledu izbornih rezultata i postizbornih koalicija, a da očekuje da će se odnosi sa Srbijom poslije izbora samo produbljivati.

 Po njenim riječima, na ovim izborima postoji široka ponuda koja se, grubo gledano, može podijeliti na proeuropsku i onu proruske orijentacije, javlja Tanjug.

 “Ali u tome postoje velike nijanse koje građani trebaju uzeti u obzir jer će se domininatno odlučivati ​​i nakon izbora. Nemamo neizvjesnost samo u smislu izbornih rezultata, već i u smislu postizbornog koaliranja i kako će se takva jedna vlada formirati”, rekla je Uljarević. 

 Govoreći o postizbornoj situaciji, Uljarević primjećuje da poslije dugo vremena postoji dosta scenarija koji uključuju i mogućnost da Demokratska partija socijalista uz potporu tradicionalnih partnera – partija etničkih manjina – dobije mandat da formira novu vladu, ili mogućnost da DPS nema tu vrstu potpore pa da pokuša naći zajednički jezik s partijama građanske oporbe, kao što je koalicija Ključ, demokrati i Socijaldemokratska partija.

 “Ili da idemo u jednu drugu opciju u kojoj će Demokratski front pokušati dobiti podršku drugih oporbenih struktura za svoju vladu ili neku vrstu manjinske vlade. Sve su te mogućnosti otvorene, pa sve do toga da, ukoliko ne bude dogovora, imamo nove izbore”, ocijenila je Uljarević.

 Ona, također, smatra da međunarodni čimbenici nikad nisu bili prisutniji na izborima u Crnoj Gori.

 “To je posljedica nekih mnogo većih procesa koji se dešavaju izvan Crne Gore i koji se na neki način prelamaju i ovdje. Mislim da je to vidljivo i kroz partijsku retoriku, vidljivo je i u nekim slučajevima financiranja, ali ono što je u ovom trenutku ključno je da imamo jasan smjer razvoja. Da li se može naći neka vrsta kompromisa između tih utjecaja i onoga što je interes Crne Gore, a to je da se nastavi s provođenjem reformi”, kaazala je Uljarević.

 Uljarević smatra da te reforme nije moguće provesti ukoliko se odustane od tekućih vanjskopolitičkih prioriteta.

 Kada je riječ o sigurnosnoj situaciji i mogućnosti za nestabilnost u Crnoj Gori, ona kaže da je sigurnosna situacija u mnogo čemu kompleksna, pri čemu prije svega misli na ono što je vidljiv porast organiziranog kriminala i njegova utjecaj u društvu, što građani najviše vide.

 “Za sve ono što može biti eventualna nestabilnost koju će uzrokovati rezultati izbora punu odgovornost nose dva ključna aktera – DPS i Demokratski front koji vrlo neodgovorno podižu tenzije u ovom trenutku”, naglasila je Uljarević.

 Kako je navela, činjenica je da su svi izborni akteri, uključujući i ta dva, ušli u izbornu utrku potpuno prihvaćajući postojeće uvjete uz sve njihove nedostatke.

 “Ako ste prihvatili određene uvjete, cijeneći da dobro stojite u njima, onda je vaše da tijekom izbornog dana iskontrolirate proces i da u daljnjoj proceduri, ako smatrate da se nešto nije odigralo u skladu sa zakonom, to procesuirate”, dodala je ona.

 Kako je istaknula, Crnoj Gori ne trebaju nemiri i oni ne mogu donijeti dobro crnogorskom narodu bez obzira koja politička opcija to može zagovarati.

 Uljarević vjeruje da će odnosi Crne Gore i Srbije nakon izbora moći samo dalje da se razvijaju i produbljuju, dodavši da ne postoji nijedna relevantna politička struktura koja dovodi u pitanje odnose sa Srbijom.

 Na pitanje kako komentira to što iz DF poručuju da će, u slučaju pobjede, jedna od prvih odluka nove vlade biti povlačenje prizanja Kosova, Uljarević kaže da je pitanje Kosova, u stvari, pitanje odnosa koji Beograd ima s Prištinom.

 Eventualno povlačenje takvog priznanja, isto kao i njegovo ranije priznavanje, ne može imati utjecaja na te odnose, niti može Srbiji da pomogne ili odmogne u rješavanju tog pitanja, ali Crnoj Gori može jako pogoršati odnose s Kosovom, “a možda i s nekim drugim”, dodala je ona.

 “To miješanje sa strane Crne Gore, osim što je beskorisno i što ne može promijeniti postojeće odnose, vrlo je štetno za Crnu Goru”, zaključila je Uljarević.

(FENA) C.K.