Madonna (billboard.com)

Madonna – Billboardova žena godine

Celebrity Show Time

U godini u kojoj je ostvarila rekord kao najuspješniji ženski touring-umjetnik svih vremena, Madonna dobija Billboardovu nagraduŽena godine”, objavio je američki muzički magazin Billboard.

“Madonna je jedna od malobrojnih pop zvijezda čiji utjecaj i karijera nadilaze muziku”, rekao je Janice Min, predsjednik i glavni kreativni direktor The Hollywood Reporter-Billboard Media Group. “Sa svojim kreativnim vizijama, beskompromisnim inovacijama i uz posvećenost filantropiji, ona je inspiracija za stotine miliona ljudi diljem svijeta. Ona je važan feministički stub, umjetnica koja koristi svoj utjecaj za promjenu u pristupu oko ženskih pitanja, seksualnosti i jednakih prava.”

Njezin ”Rebel Heart Tour”, koji je okončan 20. 3. 2016., postao je jedna od najvećih turneja svih vremena, s prodajom više od milion ulaznica i prihodom od 170 miliona USD. To je čini najuspješnijim solo live-izvođačem u Billboard Boxscore povijesti (od 1990.), s nevjerovatnih 1,31 milijarde ukupnog prihoda.

Osim što je prva ženska pop zvijezda sa potpunom kontrolom karijere, Madonna je najprodavanija ženska pjevačica svih vremena. Ostvarila je osam ‘No1’ albuma i 12 ‘broj jedan’ singlova na Billboardovim listama.

Uz njenu muzičku dominaciju idu i filantropski doprinosi u postizanju prave promjene u svijetu. Tako Madonnina Raising Malawi organizacija trenutno gradi Malavi prvu dječju kirurgiju i jedinicu intenzivnog liječenja.

Nagradu ”Žena godine” Madonna će primiti 9. 12. u New Yorku, na ceremoniji i muzičkom događaju koji se priređuje jedanaesti put.

 

Izvor teksta i fotografije: Billboard.com