FENA Novost: Koncertima u Sarajevu i Beču završava Godina kulture Austrija -BiH 2016

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-13 13:15:34

Koncertima u Sarajevu i Beču završava Godina kulture Austrija -BiH 2016

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) – Koncertom braće Christopha (violina) i Stefana (violončelo) Koncza 18. oktobra u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će završena Godina kulture Austrija – Bosna i Hercegovina 2016, koja je programski realizirana u obje zemlje.

Riječ je o dva svestrano obrazovana muzičara, članovima Bečke i Berlinske filharmonije te nositeljima priznanja međunarodnih takmičenja.

Godinu kulture Austrija – Bosna i Hercegovina 2016, pod sloganom “Upoznajmo se bolje” (“Besser kennen lerner”) uspostavilo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije radi približavanja dviju zemalja u oblasti kulture.

O koncertu koji predstavlja krunu saradnje austrijske ambasade sa Sarajevskom filharmonijom u okviru Godine kulture na današnjoj pres-konferenciji govorili su austrijski ambasador u BiH Martin Pammer i v.d. direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić.

Ambasador Pammer je istakao da Ambasada Republike Austrije već duže vremena razvija saradnju sa Sarajevskom filharmonijom.

– Mislim da je Sarajevska filharmonija vizitkarta i brend zemlje. Bosna i Hercegovina treba kao država imati svoj orkestar Sarajevsku filharmoniju kao što je Bečka filharmonija – kazao je.

Istakao je također da je u Godini kulture realizovano više od 65 događaja u BiH i 20-ak u Austriji te da su programe podržale austrijske kompanije.

Vršilac dužnosti direktora Sarajevske filharmonije Samir Lokvančić rekao je da je predstojeći koncert rezultat saradnje s austrijskom ambasadom i ujedno peti u nizu koncerata manifestacije Godina kulture, realiziranih u BiH, dok će u Austriji završni koncert biti održan 29. novembra u Beču.

(FENA) M.L.