FENA Novost: Završena sjednica Vlade FBiH

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-13 13:15:23

Završena sjednica Vlade FBiH

 

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) – Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas je na 72. sjednici, koja je završena u Sarajevu, prihvatila inicijativu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za izmjenu propisa radi pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju i krivičnih djela propisanih kantonalnim zakonima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije.

Kako je rečeno, inicijativa je pokrenuta povodom sve učestalijih tragičnih nesreća na cestama širom Federacije BiH, uz nadu da će ubuduće biti preduprijeđeni ovakvi tragični događaji u Sarajevu i drugim gradovima i cestama Federacije Bosne i Hercegovine.

U cilju pooštravanja kaznene politike za počinioce krivičnih djela u saobraćaju, danas je predloženo da federalni ministar  pravde hitno pripremi i u proceduru uputi izmjene Krivičnog zakona FBiH i Zakona o prekršajima u FBiH.

Danas je utvrđen i u parlamentarnu proceduru upućen Nacrt zakona o Agenciji za bankarstvo FBiH. Među propisanim nadležnostima ove agencije je supervizija rada i zakonitosti poslovanja subjekata bankovnog sistema, nalaganje i poduzimanje mjera za otklanjanje utvrđenih nezakonitosti i nepravilnosti, kao i restrukturiranje banaka sukladno propisima.

U obavljanju ovih poslova, Agencija ima pravo uvida u poslovne knjige i drugu dokumentaciju subjekata bankovnog sistema, kao i pravnih osoba koje su sa subjektom bankovnog sustava, koji je predmet supervizije, povezane imovinskim ili upravljačkim odnosima.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima, kao sistemskom dijelu Strategije reforme penzijskog sistema u Federaciji BiH. Donošenje ovoga zakona je sastavni dio Akcionog plana za provođenje Strategije koji je usvojila Vlada FBiH. Usvajanjem Zakona bit će stvorena pravna osnova za daljnji razvoj penzijskog sistema u Federaciji BiH i tržišta kapitala na kojem će se pojaviti nove vrste fondova koji se razlikuju po načinu i kriterijima investiranja.

Vlada FBiH danas je donijela Uredbu o izmjenama Uredbe o činovima službenika sudske policije FBiH koja propisuje da će Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Sudske policije FBiH, pored ostalih uvjeta, za svako radno mjesto biti propisan i čin kao poseban uslov.

Data je prethodna saglasnost za dodjelu kredita privrednom društvu „Krivaja” Tvornica montažnih kuća u iznosu od 600.000 KM iz sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Federalna vlada donijela je danas Odluku o utvrđivanju Prijedloga Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje za oslobađanje rudnika u Federaciji BiH od plaćanja putarine za dizel gorivo za 2017. godinu u ukupnoj količini od 29.731.895 litara.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije upoznalo je Vladu FBiH s rezultatima poslovanja privrednih društava iz oblasti rudarstva u FBiH za 2015. godinu – Rudnici u sastavu Koncerna EP BiH i RMU “Banovići” d.d. Banovići. Lani je u rudnicima uglja ostvarena proizvodnja od 6.038.499 tona, što je 97,66 posto u odnosu na 2014. godinu, odnosno 83,1 posto u odnosu na plan po energetskom bilansu.

Vlada FBiH prihvatila je analizu Federalnog zavoda za programiranje razvoja o poslovanju privrednih subjekata u Federaciji BiH u 2015. godini i zadužila sva ministarstva da, unutar svojih nadležnosti, unapređuju poslovni ambijent privrednih subjekata u skladu s preporukama iz ovog dokumenta.

U Federaciji BiH je u 2015. godini zabilježeno nominalno povećanje BDP-a po stopi od pet posto, dok je realni rast iznosio tri posto. Prema podacima FIA-e, broj preduzeća je u posljednjih pet godina bilježio promjenjivo kretanje i u 2015. godini je dostigao najviši nivo (21.322) i konstatirano da makroekonomski indikatori pokazuju da je ekonomska kriza u Federaciji BiH iza nas.

 Federalna vlada danas je, na osnovu Zakona o reviziji privatizacije državnog kapitala u privrednim društvima i bankama FBiH, a shodno Zakonu o upravnom postupku FBiH, poništila rješenje Agencije za reviziju privatizacije u FBiH od 7.7.2016. godine o izvršenoj reviziji pretvorbe i privatizacije DITA d.d. Tuzla kao nezakonito.

Na današnjoj sjednici je prihvaćena informacija Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije vezana za realizaciju zaključka sa sjednice od 8.6.2016. godine, koja se odnosi na izradu izvještaja Komisije za reviziju i izvođenje projekta „Gasifikacija Srednjobosanskog kantona”.

Federalna vlada dala je pozitivno mišljenje na prijedlog za oslobađanje plaćanja carinskih i fiskalnih dadžbina na doniranu opremu za revitalizaciju Trebevićke žičare u Sarajevu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) J.Č.