FENA Novost: Općina Centar izdvojila 100.000 KM mladima za pokretanje biznisa

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2016-10-13 13:16:36

Općina Centar izdvojila 100.000 KM mladima za pokretanje biznisa

SARAJEVO, 13. oktobra (FENA) – Općina Centar Sarajevo već drugu godinu pruža finansijsku podršku najboljim poslovnim projektima namijenjenim razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih s njenog područja kroz sufinasiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa, a za tu namjenu u ovogodišnjem općinskom budžetu osigurano je 100 hiljada maraka.

Pravo na bespovratna sredstva iz budžeta Općine Centar za pokretanje i razvoj vlastitog biznisa, koja mogu iznositi do 15.000 KM po poslovnom planu, imaju stanovnici općine Centar do 35 godina starosti koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih koju vodi Javna ustanova Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Ove godine na javni poziv za finansiranje i sufinansiranje najboljih poslovnih projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i zapošljavanju mladih, koji je bio objavljen u maju i ostao otvoren dva mjeseca, u propisanom roku prijavila su se 22 kandidata sa njihovim biznis planovima.

-Nakon što su krajem septembra kandidati prezentirali njihove biznis planove spomenuta komisija je, u skladu s propisanim kriterijima, pripremila odluku prema kojoj bi bespovratna sredstva dobilo 10 do 12 mladih budućih poduzetnika s kojima će u narednih mjesec dana biti potpisani ugovori – rekao je Amer Kapo koji je kao vijećnik i predsjednik Komisije Općinskog vijeća Centar za pitanja mladih bio inicijator ovog projekta.

(FENA) L.A.