FENA Novost: Građanski savez: Postrojavanje dijela OSBiH u Banjoj Luci nezakonito

Desk FENA






[EMAIL TITLE]


2017-01-08 17:28:29

Građanski savez: Postrojavanje dijela OSBiH u Banjoj Luci nezakonito

SARAJEVO, 8. januara (FENA) – Građanski savez (GS) najoštrije je danas osudio protuzakonito postrojavanje pripadnika Trećeg puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Banjoj Luci povodom obilježavanja 9. januara “Dana Republike Srpske” kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Ocijenili su da je postrojavanje rezultat narušavanja lanca komandiranja u kojem su učestvovali predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministrica odbrane BiH Marina Pendeš neovlašteno preuzevši ovlasti dijela vrhovne komande Oružanih snaga.

– Kao rezultat toga, stvorena je situacija u kojoj je Mladen Ivanić komandant Srbima u Oružanim snagama, što je u potpunosti u suprotnosti sa Zakonom o odbrani i predstavlja otvoreno podrivanje odbrambene sposobnosti BiH – stav je Građanskog saveza.

Kako pojašnjavaju iz ove stranke, Ivanić ima pravo na Počasnu jedinicu, orkestar i Zastavnu grupu, ali vojnici postrojeni danas u Banjoj Luci su pripadnici Šeste pješadijske brigade, odnosno članovi Trećeg puka Oružanih snaga BiH.

– Pozivamo člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da stane u zaštitu zakonitosti lanca komandiranja tako što će podnijeti krivične prijave protiv Ivanića i Pendeš, a ukoliko to ne uradi prešutno je pristao na uvođenje etničkog lanca komandiranja u Oružanim snagama – poručili su danas iz Građanskog saveza.

(FENA) M.B.

http://ift.tt/2i5sfKy